Paarden

Op weg naar Minsk

Medewerkers van Staatsbosbeheer zijn vrijdag begonnen met het verplaatsen van konikpaarden uit de Oostvaardersplassen. Als alles volgens plan verloopt komen de eerste vijftig paarden zaterdagochtend aan in het Nalibokiwoud bij Minsk in Wit-Rusland. De leefomstandigheden van de grote grazers in de Oostvaardersplassen hebben de afgelopen jaren tot grote commotie gezorgd omdat Staatsbosbeheer de beesten in de winter niet bij wilde voeren. Na protestacties is dat beleid herzien. Vorig jaar hebben Provinciale Staten van Flevoland besloten dat het aantal grote grazers dat in de Oostvaardersplassen leeft, drastisch moet worden teruggebracht. De afgelopen winter zijn circa 1.400 edelherten afgeschoten. De verhuizing van de konikpaarden hoort ook bij dit nieuwe beleid. Uiteindelijk zullen ongeveer 150 konikpaarden naar Wit-Rusland worden verhuisd. Na het uitsterven van het wilde oerpaard dat in heel Europa leefde, is het konikpaard door de Polen in de jaren tachtig geïntroduceerd en niet lang daarna naar Nederland gehaald. (NRC)

Foto’s Remko de Waal/ ANP