Miljardair Jeffrey Epstein dood gevonden in cel

Dat meldt de Amerikaanse zender ABC News zaterdag. Epstein werd van grootschalig kindermisbruik beschuldigd.

Archiefbeeld van Epstein.
Archiefbeeld van Epstein. Foto Uma Sanghvi/AP

De van misbruik beschuldigde Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein is zaterdagochtend dood gevonden in zijn cel in New York. Volgens de Amerikaanse nieuwszender ABC heeft hij zelfmoord gepleegd.

Epstein is 66 jaar geworden. Vorige maand werd hij opgepakt op verdenking van grootschalig misbruik van minderjarige meisjes en mensenhandel. Epstein ontkende die aantijgingen. De rechtszaak tegen hem zou juni volgend jaar beginnen. De voormalig durfinvesteerder hing een celstraf van 45 jaar boven het hoofd.

Eind juli werd hij bewusteloos in zijn cel aangetroffen. Mogelijk probeerde hij toen een einde aan zijn leven te maken. Hij stond sindsdien onder verscherpt toezicht maar volgens persbureau AP was de extra controle onlangs opgeheven.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr reageerde zaterdag ontsteld op het feit dat Epstein is overleden tijdens zijn gevangenschap. De FBI gaat onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Minderjarige meisjes

Epstein was tien jaar geleden ook al verwikkeld in een rechtszaak om misbruikaantijgingen. De Amerikaanse autoriteiten verzamelden overtuigend bewijs dat hij tussen 2005 en 2007 alleen al tientallen minderjarige meisjes seksueel misbruikte. Epstein trof uiteindelijk een voor hem gunstige deal met justitie.

Hij werd niet vervolgd voor het misbruik en hoefde slechts schuld te bekennen aan twee prostitutiedelicten. Hij kreeg dertien maanden celstraf. De schikking kreeg veel kritiek in de Verenigde Staten en werd door sommigen gezien als een voorbeeld van klassenjustitie.

Lees meer over Epstein: Zedendelinquent met machtige vrienden

Artikelenreeks

Na een artikelenreeks in de Miami Herald in 2018 kwam de zaak weer onder de aandacht. Een rechter oordeelde dit jaar dat de schikking onwettig was. Justitie in Manhattan opende een nieuwe zaak en arresteerde hem begin juli op verdenking van sekshandel en samenzwering daartoe.

Epstein ging geraffineerd te werk in zijn misbruik. Tegen betaling liet hij meisjes uit kwetsbare milieus naar zijn huizen in New York of Florida komen. Daar moesten zij hem schaars gekleed een massage geven. Als ze eenmaal met hem in een ruimte waren, drong hij zich seksueel aan hen op. De meisjes die hij misbruikte betaalde hij weer om nieuwe slachtoffers aan te dragen.