Implantaatje voor een muizenbrein

Neurologie

Foto Korea Advanced Institute of Science and Technology

Waar kijken we naar? Een opengewerkt muizenbrein met een hersenimplantaat. Onderzoekers aan het Zuid-Koreaanse KAIST-instituut hebben het draadloze, smartphone gestuurde hersenimplantaat ontworpen voor dierproeven. Deze week publiceerden zij hun onderzoek in Nature Communications.

Het apparaatje kan op twee manieren de hersenen prikkelen: met licht en met medicijnen. De medicijnen komen uit een vervangbare module (de cartridge). Daardoor kan het makkelijk – en zonder extra operaties – voor langere tijd vier soorten medicijnen toedienen. Het implantaat zendt daarnaast ook twee golflengtes aan lichtsignalen diep de hersenen in. De zenuwcellen van deze muis zijn zo gemodificeerd dat ze op lichtsignalen reageren, een techniek die optogenetica heet.

Dit nieuw type implantaat is lichter en geeft minder overlast voor het proefdier dan conventionele implantaten. Zulke implantaten zorgen vaak voor hersenschade en zwellingen, waardoor de proefdieren niet vrij kunnen bewegen. Neurologen doen hersenonderzoek aan proefdieren om meer te weten te komen over ziekten als alzheimer, parkinson en huntington en de behandeling ervan.