Glaceer je sfeer

Deze zomer geeft lessen in kleurgebruik. Les 4: glaceren.

Figuur 1
Figuur 1

Figuur 2

Of je nou een gezicht, een landschap of een stilleven schildert, het is meestal gewenst om samenhang aan te brengen tussen verschillende onderdelen. Een eenvoudige manier om dat te doen is met kleur. Je kunt een dun laagje van één kleur aanbrengen, ook wel wassing of glacering genoemd. Dat kan op elke moment, aan het begin (figuur 1, lichtgele laag A), tussendoor, of aan het eind (figuur 2, grijze laag B).

Maak een ruime hoeveelheid verdunde verf aan in de gewenste kleur en zorg dat eerdere verflagen goed droog zijn. Verf dan met een brede zachte kwast in een paar stroken de glacering.

Een glacering kan elke kleur of combinatie van kleuren hebben. Je kunt ook verschillende lagen over elkaar schilderen (figuur 2). De kleur van de glacering bepaalt de sfeer, van zonovergoten tot donker, van koel tot warm. Je kunt het op het gehele schilderij aanbrengen, of slechts op de deel ervan, bijvoorbeeld op een stuk van een gezicht of op de achtergrond van een voorstelling.

Win een workshop van Siegfried Woldhek en stuur uw vakantie-aquarel voor 1 september naar: NRC, Redactie Achterpagina, Postbus 20673, 1001 NR Amsterdam, of per mail naar: achterpagina@nrc.nl. Tekeningen worden niet teruggestuurd. In september publiceert de Achterpagina een selectie.