Deel AZ-stadion stort in door wind, officieel zomerstorm in Nederland

Het is de elfde zomerstorm van deze eeuw. Door de harde wind is zaterdag een deel van het AZ-stadion ingestort. Het stadion was leeg toen het gebeurde.

Toeristen op het strand in Scheveningen..
Toeristen op het strand in Scheveningen.. Foto Niels Wenstedt/ANP

Onstuimig weer heeft vrijdag en zaterdag in Nederland en andere delen van West-Europa voor overlast, schade en gewonden gezorgd. In Linschoten is zaterdagochtend een fietser om het leven gekomen toen een boom op hem viel. Volgens Weeronline woei het in IJmuiden een uur lang met windkracht 9 en is daarmee in Nederland officieel sprake van een zomerstorm.

Op foto’s op Twitter is te zien dat een deel van het stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar is ingestort. Volgens persbureau ANP zijn er, zover bekend, geen gewonden gevallen. AZ speelt zondag uit tegen RKC Waalwijk. Het is niet duidelijk of het instorten van het stadion consequenties heeft voor de wedstrijden die dit weekend gespeeld worden in de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Een woordvoerder van voetbalbond KNVB kan daar op dit moment nog niets over zeggen.

De eerstvolgende thuiswedstrijd van AZ is donderdag. De club speelt dan tegen FC Marioepol in de derde voorronde van de Europa League. Het is nog niet duidelijk of deze wedstrijd in het AFAS-stadion kan worden gespeeld.

Bij een persconferentie zaterdagavond kon AZ-directeur Robert Eenhoorn daar niets over zeggen. De club gaat onderzoeken wat er precies gebeurd is. Het stadion ging open in 2006 en er passen iets meer dan 17.000 toeschouwers in. In 2011 stortte een deel van het dak van het stadion van FC Twente in vanwege een stabiliteitsprobleem. Toen kwamen twee mensen om het leven en raakten zestien mensen gewond.

In Scheveningen is zaterdag een deel van de boulevard afgesloten. Twee mensen waren daar gewond geraakt toen een hek op ze viel. Ook het treinverkeer is op sommige plekken ontregeld. Zo rijden tussen Haarlem en Zandvoort en Zaandam en Alkmaar minder treinen.

De storm van zaterdag is de elfde zomerstorm van deze eeuw. De vorige vond plaats in de zomer van 2017. In de kustprovincies zijn windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur gemeten.

Twitter avatar pvzalen Pieter Het dak van het AFAS Stadion van voetbalclub #AZ is zojuist ingestort. https://t.co/OfK1uNXtY4

In Duitsland raakten vrijdag vijftien voetballers gewond toen de bliksem insloeg tijdens een training. Ook stortte in het Duitse Neckarsulm een circustent in, waardoor dieren op de vlucht sloegen. Een aantal openluchtconcerten in Duitsland en Engeland werd voortijdig afgelast. In België is code geel van kracht vanwege de harde wind; uit voorzorg tegen vallende takken zijn in Brussel en omgeving alle parken tot 22.00 uur gesloten.

Tornado Luxemburg

Verreweg de meeste schade ontstond vrijdagavond in het zuidwesten van Luxemburg, waar een aantal dorpen werd getroffen door een tornado. De zeldzaam zware storm raasde door de gemeenten Käerjeng, Pétange en Rodange, waar daken van huizen werden gerukt en auto’s werden bedolven onder het puin. Volgens de Luxemburgse autoriteiten zijn er zeker veertien gewonden gevallen, van wie er zaterdag nog twee zwaargewond in het ziekenhuis liggen. Voor zaterdag worden eveneens zware windstoten gemeld.

In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam een speciaal ingericht crisiscentrum met een eerste overzicht van de schade. Van zeker dertig huizen is het dak volledig weggeblazen, vijftig andere daken zijn zwaar beschadigd.

Met name de gemeente Käerjeng werd zwaar getroffen, daar is aan honderd panden schade gemeld. Ruim tweehonderd brandweerlieden en veertig agenten waren ter plaatse om hulp te verlenen. Vrijdagavond vielen zes gewonden bij een grote supermarkt in Käerjeng. De politie heeft het gebied afgesloten en ook zaterdag nog niet vrijgegeven. Doordat hoogspanningsmasten het begaven is het treinverkeer tussen Luxemburg Stad en Pétange uit voorzorg stilgelegd.

Lees ook: Windhoos trekt over Amsterdam

Hetzelfde lagedrukgebied

De wervelwind die vrijdagavond in Amsterdam ontstond was kleiner en korter dan die in Luxemburg, maar heeft volgens meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza dezelfde oorzaak. „Ze ontstonden allebei vanwege een lagedrukgebied dat boven de Britse Eilanden ligt, waardoor het op vier tot vijf kilometer hoogte flink waait. Als die koele lucht in aanraking komt met de warmere lucht aan de grond, kan dit ontstaan.”

Dat de tornado in Amsterdam minder kracht had, kwam volgens de meteoroloog door de temperatuur: „in Luxemburg was aanvoer van warme lucht uit het zuiden, waardoor het op de grond rond de dertig graden was. Hierdoor ontstonden de perfecte omstandigheden voor een tornado van die kracht.”

Tornado’s komen in Europa enkele tientallen keren per jaar voor. Toch is het relatief zeldzaam dat dit in Luxemburg gebeurt. „Meestal zie je dit soort tornado’s wat verder het binnenland in, bijvoorbeeld in Noord-Italië, Duitsland, Frankrijk of het midden en zuiden van Polen”, zegt Lankamp. „Daar is sprake van een landklimaat, waardoor het warmer wordt dan bij ons.”

Beeld van de schade in Luxemburg: