Vrouwelijk familielid van schutter Oslo dood gevonden

Zaterdagmiddag loste een man schoten bij een moskee in de buurt van Oslo. In het huis van de schutter trof de politie een dode vrouw aan.

Politieagenten lopen de moskee uit waar zaterdagmiddag een schietpartij plaatsvond.
Politieagenten lopen de moskee uit waar zaterdagmiddag een schietpartij plaatsvond. Foto Terje Pedersen/Reuters

Een vrouwelijk familielid van de man die zaterdag schoten loste in een moskee bij Oslo is dood gevonden in het huis van de schutter. Dat meldde de Noorse politie zaterdagavond volgens Reuters. Het is nog onbekend hoe de vrouw is omgekomen. Zaterdagmiddag raakte een persoon gewond bij een schietpartij in een moskee in de buurt van Oslo.

De Noorse politie zegt dat moskeegangers de schutter, die volgens ooggetuigen zwaarbewapend was, overmeesterden en vasthielden tot agenten bij het gebedshuis arriveerden. De man is gearresteerd. Zondagmiddag maakte de politie bekend rekening te houden met een terreurdaad.

Volgens de politie gaat het om een „jonge witte man” uit Noorwegen van rond de twintig jaar oud die alleen handelde. De beheerder van de moskee zegt dat hij twee „shotgunachtige wapens” bij zich droeg en een pistool. Dagblad Aftenposten schrijft dat de politie meerdere wapens in de moskee aantrof.

Kogelwerend vest

De man kwam schietend het gebouw binnenlopen en zou een helm en een kogelwerend vest hebben gedragen. Er waren volgens lokale nieuwszender TV2 op dat moment drie mensen in het gebedshuis aanwezig. Eerder meldde de politie dat een persoon gewond raakte door een kogel. Later op de avond bleek dat de man de verwondingen ook kan hebben opgelopen door de worsteling met de schutter.

Bij twee aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland schoot een man eerder dit jaar zeker vijftig mensen dood. De dader, Brenton Tarrant (28), had racistische motieven en was geïnspireerd door terrorist Anders Breivik. Breivik doodde in 2011 op het Noorse eiland Utoya bijna tachtig jongeren die op een zomerkamp van de Noorse Arbeiderspartij waren.

Lees ook: Protesten bij bezoek Trump aan Dayton en El Paso

Een week geleden schoot een man in een Walmart in het Amerikaanse El Paso 22 supermarktbezoekers dood. Kort voor de aanslag plaatste hij een racistisch manifest op website 8chan. Het was zijn bedoeling zoveel mogelijk Mexicanen te doden bij de schietpartij, bekende hij achteraf aan de politie.