Brieven

Brieven 10/8/2019

Boerka

Recht is geen plicht

Mathieu Peulen schrijft: Progressief Nederland moet het boerkaverbod steunen (6/8). Progressieven spreken met dubbele tong als ze tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens procederen over het passief kiesrecht voor SGP-vrouwen maar tegelijk tegen het boerkaverbod zijn. Beide maatregelen zijn immers bedoeld om vrouwenemancipatie te bevorderen. Progressieven zouden dus christenen bashen en moslims sparen. Dat is onzin. Wat Peulen namelijk uit het oog verliest is dat het proces tegen de SGP ging om een recht. SGP-vrouwen moeten nog steeds niets. Het boerkaverbod verbiedt vrouwen om iets te willen op eenzelfde manier zoals dat voor passief kiesrecht gold in de SGP-statuten. Moslima’s die ervoor hebben gekozen een nikab te dragen, moeten die nu afdoen. Peulen verwart rechten met plichten om zo zijn eigen islamofobe punt te maken over de ruggen van progressieve mensen en de erfenis van de jaren ’60. De echte les uit die tijd is dat wij vrouwen ten behoeve van hun emancipatie niet voorschrijven wat zij zouden moeten doen. Zij mogen zich kleden zoals zij wensen, ook als dat niet wordt begrepen. In een vrij land moet dat kunnen omdat anders de vrijheid niets waard is. Die les is blijkbaar aan Peulen voorbijgegaan en aan velen met hem. Helaas.


advocaat

lastpakken

Humor is alles

Het stuk Jongens worden als last gezien (8/8) wordt vergezeld door zes tips, waaraan een zevende – in mijn ervaring de meest essentiële – ontbreekt: humor. Zoals bekend begint humor met zelfrelativering. Precies daar zit de paradox van de leraar. De docent is nu eenmaal het gezag, zowel in de klas als op zijn eigen vakgebied. Hij moet zijn vakgebied doen voorkomen als uitermate belangwekkend. Hij moet school verdedigen als dé toegangspoort tot het verdere leven van de leerling. En dat alles moet hij of zij het liefst doen met een knipoog. Want school ís niet het allerbelangrijkste, geen enkel vak zou je niet ook op een andere manier kunnen leren en het gezag zijn is ook maar een rol spelen. Die knipoog is niet alle leraren gegeven, terwijl die een leerling juist kan motiveren. Het is immers maar zeer gedeeltelijk zo dat scholieren werken voor hun toekomst, uit intrinsieke motivatie voor een vak of zelfs maar voor hun cijfers. Voor een heel groot deel werken ze omdat ze het goed willen doen voor de docent.

Bach

Waar is dat boek?

Volgens mij had uw columnist Rosanne Hertzberger vorige week een wereldprimeur (Bent u op uw hoogtepunt? Maak plaats, 3/8). Ze schrijft dat de componist Johan Sebastiaan Bach een boek heeft geschreven. Een echt boek bestaande uit letters en niet uit noten. Wat zou ze alle Bachliefhebbers in de wereld een geweldig en enorm plezier doen door te vermelden hoe dat boek heet en waar het te lezen is – of te krijgen. Wij moesten het tot nog toe stellen met Bachs exemplaar van de bijbel waarin hij een paar woordjes in de kantlijn plaatste.

Roken

Smaakt naar meer

Uitstekend voorstel van briefschrijver Ed Tervooren (Brieven, 8/8) om na de geslaagde ‘kruistocht tegen roken’ met evenveel elan ten strijde te trekken tegen de vrije verkoop van vuurwerk en het evenzo schadelijke geweld van bepaalde openluchtmuziek. Of zijn oproep voldoende gehoord zal worden betwijfel ik: gehoorbeschadiging van die twee zaken heeft inmiddels misschien al voor te veel dovemansoren gezorgd.

Baudet

Hij denkt dat hij het is

Wat maakt iedereen zich druk om Baudets uitspraak: God is rechts (3/8) . Het betekent volgens mij gewoon dat hij zich vereenzelvigt met en denkt dat hij God is. Dat is toch niks nieuws?

Lachgas

Ballonnen overal

Vrijheid, blijheid denken de gebruikers van lachgas, maar het woord milieu wordt weggelachen (De lachgaskoning van Amsterdam, 6/8). Op het Leidseplein moet je letterlijk over de lege ballonnetjes heenstappen. De auteurs hebben daar waarschijnlijk niet gekeken. In hun artikel staat dat ballonnetjes netjes worden opgeruimd. Maar lachgas maakt minder kritisch.

Correctie & aanvulling

Wietteelt

In Legale wietteelt als reddingsboei voor de berooide Franse boer (6/8, p. 14-15) staat dat Creuse het minst bevolkte departement van Frankrijk is. Dat is onjuist. Het is het op één na dunst bevolkte departement, het dunst bevolkte is Lozère.

Podcasts

In Podcasts lastig te vinden en nog zelden rendabel (7/8, pag. C2) stond dat respondenten werden geworven via podcasts van Dag en Nacht Media en BNR Nieuwsradio, maar daarbij werd niet vermeld dat het ook via sociale media en andere podcastmakers gelukt is mensen aan de enquête deel te laten nemen.