Amy Pieters sprint naar zege bij EK wielrennen op de weg

De 28-jarige Nederlandse wielrenster was in Alkmaar de sterkste van een kopgroep van drie. Nederland heeft de titel daarmee na een jaar terug.

Wielrenster Amy Pieters (L) na haar overwinning tijdens de wegwedstrijd voor vrouwen op het EK wielrennen.
Wielrenster Amy Pieters (L) na haar overwinning tijdens de wegwedstrijd voor vrouwen op het EK wielrennen. Foto Vincent Jannink/ANP

Amy Pieters heeft de Europese titel op de weg behaald. De 28-jarige Nederlandse wielrenster was in Alkmaar de sterkste van een kopgroep van drie. Pieters bleef de Duitse Lisa Klein en de Italiaanse Elena Cecchini in de sprint overtuigend voor.

Nederland heeft de titel daarmee na een jaar terug. Vorig jaar was de Italiaanse Marta Bastianelli in Glasgow de sterkste, voor Marianne Vos. In 2017 pakte Vos in het Deense Herning wel goud en daarmee loste ze Anna van der Breggen af.

Pieters, Klein en Cecchini reden zaterdag een groot deel van de dag voorop. Even leek de Nederlandse formatie het niet op een duel tussen de drie koploopsters te willen laten aankomen. De voorsprong werd teruggebracht tot een minuut, maar daarna kreeg Pieters toch het vertrouwen om het in de sprint af te maken. Dat deed de Noord-Hollandse overtuigend.

(ANP)