Opnieuw korte tijd problemen met brandstoftoevoer Schiphol

Ongeveer tientallen vluchten hebben door de storing vertraging opgelopen. Enkele honderden reizigers zijn gedupeerd geraakt,

Door brandstofproblemen moesten vorige maand 180 vluchten worden geannuleerd.
Door brandstofproblemen moesten vorige maand 180 vluchten worden geannuleerd. Foto Ramon van Flymen/ANP

Luchthaven Schiphol heeft vrijdagavond opnieuw korte tijd te kampen gehad met problemen met de brandstoftoevoer. Wat de oorzaak van de storing precies was, is nog niet duidelijk.

Schiphol schat dat er vrijdagavond tientallen vluchten zijn vertraagd en ongeveer vijf à zes vluchten zijn geannuleerd. Vermoedelijk zijn enkele honderden reizigers gedupeerd. Vorige maand vond ook al een grote storing op Schiphol plaats. Het systeem waarmee vliegtuigen worden bijgetankt, werkte toen enkele uren niet waardoor 180 vluchten werden geannuleerd. Tienduizenden reizigers kregen toen te maken met annuleringen of vertraging.

Lees ook: Hoe werkt het ‘tankstation’ van Schiphol?

Toestellen worden op Schiphol grotendeels bijgevuld met kerosine uit ondergrondse brandstofleidingen bij de gates. Ook wordt kerosine via tankwagens naar de vliegtuigen vervoerd. Het systeem van brandstofdistributie wordt beheerd door Aircraft Fuel Supply, een joint venture van Air France-KLM en meerdere oliemaatschappijen. Schiphol zegt in samenwerking met Aircraft Fuel Supply onderzoek te zullen doen naar beide storingen.