‘Ik probeer er altijd een vrolijke foto van te maken’

Max Alvares Vega wint met ‘Ontspannen op de fiets’ de publieksprijs van juli, met als thema ‘Nederland ontspant’

„Dit ben ik, samen met mijn broer Bram, bij de uiterwaarden van de IJssel”, vertelt Max Alvares Vega (18) uit Zutphen. „Het was begin van de avond, we waren daar aan het fietsen. Ik zag een mooi plekje. Het zonlicht was goed, de achtergrond was mooi.” Dus zette hij de camera langs de kant de weg op de zelfontspanner. „Ik dacht: dit wordt ’m.”

Max’ drie jaar oudere broer Bram is meervoudig gehandicapt. „Hij kan niet lopen, niet praten. Verstandelijk is hij een maand oud, op goede dagen misschien drie maanden.” Soms wel vier keer per week zet Max zijn broer met de rolstoel op het plateau op de driewieler met trapaandrijving en gaan ze samen fietsen. „Het is leuk om wat met hem te doen. Anders zit hij daar maar als een kasplantje in zijn rolstoel.”

Moederdag

Wanneer Max aan zijn broer vraagt of hij zin heeft om een stuk te gaan fietsen, lacht die altijd een beetje op een bepaalde manier. „Als Bram zo reageert, weet je dat hij iets leuk vindt. Als hij er niks aan vindt, valt hij in slaap. Maar dat is tijdens het fietsen nog nooit gebeurd.” Die avond was Max onderweg op verschillende plekken gestopt om het ideale plaatje te schieten. „Daar heeft Bram waarschijnlijk helemaal niks van gemerkt. Dat is wel jammer.” De foto heeft Max aan zijn moeder cadeau gegeven, voor moederdag. „Ze was er heel blij mee.”

Voor Max is het normaal dat zijn broer zo is. Hij weet niet beter, is ermee opgegroeid. Net als zijn jongere zus. Toch zijn er situaties die hij best lastig vindt. Op school, bijvoorbeeld, vertelt hij lang niet altijd over thuis. „Het is natuurlijk niet gewoon. Mensen kennen het niet zo goed. Ze gaan je anders benaderen of heel erg letten op wat ze zeggen. Dat wil ik niet. Ik wil dat ze normaal tegen me doen.”

Autoplaatjes

Drie jaar geleden begon Max met fotograferen, samen met een paar vrienden. Ze fotografeerden alleen maar mooie auto’s. Zoveel mogelijk. En die zetten ze op Instagram. „Dan gingen we naar autobeurzen en naar steden waar rijke mensen wonen om mooie plaatjes te maken. Andere onderwerpen interesseerden me niet.”

Tegenwoordig richt hij zijn camera meer op mensen en hun omgeving. Dat gaat hem goed af. Zijn foto ‘Ontspannen op de fiets’ is op Twitter inmiddels 60.000 keer gedeeld. Hij kreeg er erg veel positieve reacties op. Het bracht hem aan het denken. „Op internet en in kranten zie je veel dezelfde standaard stockfoto’s van gehandicapte kinderen. Het zijn zelfs vaak dezelfde kinderen. Ik dacht: dat kan anders.”

Bijbaantje

Dus maakt hij nu, sinds kort, ook foto’s van andere gehandicapte kinderen, als bijbaantje. Hij kent het wereldje, maakt makkelijk contact met ze. Gaat met ze zwemmen, wandelen, fietsen. „Die kinderen bewegen zelf meestal niet zoveel, daarom probeer ik er altijd een vrolijke foto van te maken. Alsof ze juist heel veel beleven.” En het lijkt een succes te worden. „Veel ouders vragen me of ik een foto van hun kind wil maken. Die zijn er hartstikke blij mee.”

Zijn foto’s maakt hij met een spiegelreflexcamera, nooit met een telefoon. „Ik wil zelf alles regelen. Zelf focussen, instellen. Ik wil de meester van mijn eigen foto zijn. Dat is veel leuker dan alleen maar op een knopje te hoeven drukken.” De creatieve aanleg heeft hij misschien wel van zijn moeder. „Die is kunstenaar. Ik hou ook van kunst. Ik kan niet schilderen, maar wel fotograferen. Ik vind het leuk om van een foto een kunstwerk te maken.”

Speelgoed

Photoshop is voor hem een speelgoed dat hij er graag en vaak bij gebruikt. „Ik heb het mezelf geleerd en ben er best goed in geworden. Ik doe het veel voor klasgenoten op school.” Op Instagram zie je foto’s van Max op de top van de Mount Everest, als helikopterpiloot of te paard. „Ik vind het leuk om mezelf in onmogelijke situaties neer te zetten. Gewoon voor de grap.” Al zou hij het nog mooier vinden als sommige beelden in de toekomst werkelijkheid werden. „De foto op de Mount Everest, die zou ik graag nog eens in het echt willen maken!”