Huawei lanceert eigen besturingssysteem

Amerikaanse sancties maken het Huawei binnenkort wellicht onmogelijk met Android te werken. Huawei heeft ter vervanging een eigen besturingssysteem ontwikkeld.

Topman Richard Yu onthult het nieuwe besturingssysteem HarmonyOS tijdens een persconferentie in Dongguan.
Topman Richard Yu onthult het nieuwe besturingssysteem HarmonyOS tijdens een persconferentie in Dongguan. Foto Fred Dufour/AFP

Telecombedrijf Huawei heeft een eigen besturingssysteem gelanceerd voor mobiele apparaten. Dat heeft topman Richard Yu vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Dit systeem, genaamd HarmonyOS, kan Android vervangen als het Chinese bedrijf toegang tot het Amerikaanse systeem verliest door sancties.

Huawei, de op een na grootste smartphone-ontwikkelaar van de wereld, zegt zaterdag de eerste telefoon te lanceren die gebruikmaakt van het nieuwe besturingssysteem. Ook computers, tablets, televisies en andere apparaten kunnen op het systeem draaien.

Yu zei volgens persbureau AP op de conferentie dat Huawei in principe Android wil blijven gebruiken. Maar op het moment dat Amerika het bedrijf de toegang ontzegt, kan het onmiddellijk overstappen op HarmonyOS. Het besturingssysteem komt eerst in China op de markt en later ook in andere landen.

Lees ook dit stuk over Huawei-oprichter Ren Zhengfei: De Huawei-wolf vecht terug

Zwarte lijst

De VS zetten Huawei een aantal maanden terug op een zwarte lijst, waardoor meerdere Amerikaanse bedrijven geen zaken meer konden doen met het Chinese telecombedrijf. Hierop kondigde Google aan niet meer met Huawei samen te zullen werken. Een paar dagen later besloot Washington echter de restricties te verlichten en Amerikaanse bedrijven nog negentig dagen van samenwerking met Huawei te gunnen. Wat er gebeurt na die drie maanden - nu bijna het geval - is vooralsnog onduidelijk.

Volgens de Amerikaanse regering vormt Huawei een veiligheidsrisico. Het Chinese bedrijf zou nauwe banden met de Chinese staat hebben en het mogelijk maken dat gebruikers worden afgeluisterd.