Flinke Nederlandse aftrekpost voor Uber

BelastinGontwijking

Taxibedrijf Uber heeft het intellectueel eigendom van het merk van Bermuda naar Nederland verhuisd vanwege de gunstige Nederlandse belastingregels. Dat levert het bedrijf een potentiële eenmalige aftrekpost op van ongeveer 6 miljard dollar (5,4 miljard euro). Omdat Uber nog nooit winst heeft gemaakt, heeft het vooralsnog niks aan de aftrekpost.

Het hoofdkantoor van Uber Technologies, een belangrijk onderdeel van het Uberconcern, is sinds 2013 in Amsterdam gevestigd. Nederland voert een voor bedrijven relatief gunstig beleid op het gebied van bijvoorbeeld merkrechten en royalty’s.

In maart haalde het Amerikaanse bedrijf het intellectuele eigendomsrecht al weg bij een firma in Bermuda, waar geen belasting hoeft te worden te betaald. Die rechten worden nu ondergebracht in Nederland. Met die constructie creëert Uber een eenmalige toekomstige miljardenaftrekpost, mocht er ooit winst worden gemaakt. Door uit Bermuda weg te gaan, is een structureel belastingvoordeel wel van tafel.

De stap van Uber komt op een pikant moment voor het Nederlands kabinet. Dat zit in de maag met het internationale imago van Nederland als ‘belastingparadijs’. In het regeerakkoord waren al maatregelen aangekondigd. Zo wil het kabinet in de toekomst vooral bedrijven naar Nederland halen die hier ook echt activiteiten ontplooien.

Volgens Uber komt het met de verhuizing van het intellectueel eigendomsrecht uit belastingparadijs Bermuda tegemoet aan regels waaraan de OESO (de organisatie van rijke industrielanden) werkt, omdat belasting niet langer wordt doorgesluisd naar belastingparadijzen.

Uber maakte donderdagavond ook bekend in het tweede kwartaal een recordverlies te hebben geleden van 5,2 miljard dollar. De omzet steeg met 14 procent tot 3,1 miljard, het laagste groeipercentage ooit. ( NRC)