Dwangsom voor Poolse kliniek in Den Haag wegens ernstige tekortkomingen

De particuliere kliniek Expat Med in Den Haag moet 4.000 euro dwangsom betalen voor iedere week dat het de door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd geëiste verbeteringen niet doorvoert. Dat meldde de Inspectie donderdag. Uit een inspectierapport blijkt dat de kliniek aan achttien van de twintig in januari opgelegde maatregelen niet heeft voldaan.

Zo zijn er tekortkomingen vastgesteld in het bijhouden van patiëntendossiers, het steriel houden van medische hulpmiddelen en het zorgen dat medewerkers het calamiteitenbeleid kennen.

De kliniek is sinds 2017 in Nederland gevestigd en richt zich vooral op Poolse patiënten. De bestuurder is volgens de Inspectie de Nederlandse taal onvoldoende machtig en heeft weinig kennis van de Nederlandse wet- en regelgeving.

Wel heeft hij de juiste papieren om op te treden als arts, maar hij staat niet als zodanig in Nederland geregistreerd. Verder heeft Expat Med volgens de Inspectie geen medisch specialisten in dienst, maar werkt het met zzp’ers uit Polen. De kliniek is hier gevestigd omdat dit volgens de bestuurder in een behoefte voorziet bij Polen in Nederland.

De kliniek biedt behandelingen aan zoals het fillers injecteren, zwangerschapscontroles en echografie van ingewanden. Ook zijn er spreekuren voor hart- en vaatziekten.

Expat Med gaf zelf aan dat alle patiënten op consult mogen komen. Als de kliniek de problematiek niet aankan, verwijst het de patiënt naar eigen zeggen naar een huisarts. (NRC)