Honderden Chinese tieners werkten ‘s nachts voor Amazon

Honderden Chinese kinderen werkten buiten kantooruren in de fabrieken van Foxconn, dat apparatuur maakt voor Amazon.

Een pand van Foxconn in Taipei.
Een pand van Foxconn in Taipei. Foto Ritchi B. Tongo/EPA

Honderden Chinese tieners hebben in de nachtelijke uren apparatuur gebouwd voor Alexa, de spraakassistent van techreus Amazon. Dat heeft The Guardian donderdag onthuld op basis van documenten die werden gelekt naar de Amerikaanse ngo China Labor Watch. Volgens de Chinese wet mogen kinderen buiten kantooruren en ‘s nachts geen arbeid uitvoeren.

Het gaat om kinderen tussen de zestien en achttien jaar oud die werkten in fabrieken van het Taiwanese Foxconn, dat apparatuur voor Amazon bouwt. Uit de documenten in handen van The Guardian blijkt dat de fabrikant zich gedwongen voelt kinderen aan het werk te zetten omdat het moeite heeft om genoeg arbeidskrachten aan te trekken. Ook zouden de kinderen moeten overwerken omdat de fabriek anders de productiedoelen niet haalt.

Foxconn geeft tegenover The Guardian toe dat Chinese „stagiairs” buiten kantooruren en ’s nachts hebben gewerkt. Het bedrijf wijt de praktijken aan „lakse lokale managementteams” en verhoogt het toezicht om herhaling te voorkomen.

Lees ook: Hey Google, nu even niet meeluisteren

2,09 per uur

Foxconn benadrukt dat de tieners wel een vergoeding ontvingen voor hun nachtelijke werk. Volgens de bedrijfsdocumenten is het basisinkomen van de kinderen 10,78 yuan (1,36 euro) per uur en krijgen ze maximaal 16,53 yuan (2,09 euro) voor overwerk. Daarnaast ontvangen de scholen waar de kinderen worden gerekruteerd 500 yuan (63 euro) per maand per leerling.

Momenteel zouden zo’n duizend tieners in dienst zijn bij Foxconn. Volgens de documenten was het bedrijf voornemens honderden extra tieners te rekruteren. Amazon laat weten aan The Guardian dat het een onderzoek heeft ingesteld en Foxconn zal aanspreken als er „overtredingen worden geconstateerd”.