China waarschuwt en waakt voor extreem weer vanwege tyfoon Lekima

Het openbaar vervoer en de scheep- en luchtvaart in de Chinese provincie Zhejiang worden stilgelegd vanwege de naderende tyfoon Lekima.

Vissersboten in Taiwan zijn uit voorzorg in de haven aangelegd.
Vissersboten in Taiwan zijn uit voorzorg in de haven aangelegd. Foto Sem Yeh/AFP

Vanwege de naderende tyfoon Lekima heeft het weerbureau van China de zwaarste waarschuwing afgegeven voor de kustgebieden van de oostelijke provincie Zhejiang. Dat meldt persbureau AP vrijdag. Naar verwachting krijgt de regio te maken met hevige neerslag en windstoten tot meer dan 200 kilometer per uur, voor de storm zaterdagochtend lokale tijd aan land komt. Hierna zal de storm afzwakken.

De code rood betekent dat het openbaar vervoer en de scheep- en luchtvaart worden stilgelegd en dat autoriteiten zich moeten opmaken voor grootschalige evacuaties. In de afgelopen uren zijn uit voorzorg al tweehonderd toeristen geëvacueerd van het eiland Beiji, voor de kust van Zhejiang.

Ook wordt verwacht dat het water in de Jangtsekiang, de langste rivier van Azië, tot alarmerende hoogten stijgt door neerslag. Het Chinese ministerie van Watermanagement bewaakt de oevers en dijken met het oog op mogelijke overstromingen.

Afgelopen dagen is tyfoon Lekima krachtiger geworden terwijl hij over de Stille Oceaan trok. Vrijdag raast de storm langs Taiwan, waar ook veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. In het noorden van het land zijn kantoren en scholen gesloten vanwege het verwachte noodweer.

Het verwachte verloop van Lekima, lokale tijd.