Bolsonaro noemt voor marteling veroordeelde officier ‘nationale held’

Brazilië

Een „nationale held”, zo noemde de Braziliaanse president Jair Bolsonaro donderdag een overleden kolonel onder wiens leiding in de jaren zeventig honderden linkse politieke tegenstanders zijn gemarteld. Dat meldt persbureau Reuters.

Carlos Alberto Ustra leidde tussen 1970 en 1974 de inlichtingendienst DOI-CODI. De nationale commissie die de militaire dictatuur onderzoekt, houdt DOI-CODI in die vier jaar verantwoordelijk voor 502 martelingen en 45 doden of verdwijningen. Tijdens het proces tegen Ustra in 2008 zeiden getuigen dat de kolonel de martelingen persoonlijk leidde. Ustra werd veroordeeld, maar bleef uit de gevangenis vanwege een amnestiewet uit 1979. Ondanks deze veroordeling omschreef de ultrarechtse president Bolsonaro Ustra donderdag als „een nationale held die heeft voorkomen dat Brazilië is vervallen tot een toestand waarin links ons land vandaag de dag graag zou zien”.

Het was niet de eerste keer dat Bolsonaro zich complimenteus uitte over de kolonel die in 2015 overleed. In 2016 loofde de president Ustra nadat hij had gestemd voor afzetting van de toenmalige president Dilma Roussef. De linkse Roussef was zelf vastgezet en gemarteld tijdens de dictatuur.

Sinds Bolsonaro in januari van dit jaar president werd, heeft hij veelvuldig de erfenis van de militaire dictatuur, die van 1964 tot 1985 duurde, verdedigd. Ook nam Bolsonaro, zelf een voormalige legerkapitein, meerdere gepensioneerde generaals in zijn kabinet op. Vorige week verving de president vier van de zeven leden van een commissie die verdwijningen onderzoekt van linkse strijders tijdens de dictatuur. Hij stelde uitsluitend militairen en rechtse politici aan. Door verslaggevers gevraagd waarom, antwoordde hij: „Er is een nieuwe president; nu is het Jair Bolsonaro. Punt uit.” (NRC)