Twee mannen gearresteerd in Ter Apel op verdenking van mensensmokkel

Twee Moldavische mannen vervoerden tien andere Moldaviërs, zonder geldige reispapieren, in een busje. De mannen worden verdacht van mensensmokkel.

De twee verdachten werden bij een routinecontrole opgepakt.
De twee verdachten werden bij een routinecontrole opgepakt. Foto Rob Engelaar / Hollandse Hoogte

De marechaussee heeft woensdagochtend in Ter Apel twee mannen aangehouden op verdenking van mensensmokkel, zo is donderdag bekendgemaakt. Het gaat om twee verdachten uit Moldavië die tien mensen vervoerden in een busje.

De passagiers hadden eveneens de Moldavische nationaliteit. Het gaat om twee mannen, drie vrouwen en vijf kinderen. De mannen die de groep mogelijk probeerden te smokkelen, zijn 38 en 41 jaar oud.

De marechaussee controleerde het busje met daarin de Moldaviërs tijdens een routinecontrole. Tijdens die controle bleek dat de tien geen geldige reispapieren hadden. De bestuurder en bijrijder werden daarop aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Vrijdag moeten ze voor de rechter-commissaris verschijnen.

De marechaussee kon niet zeggen of de groep onderweg was naar het asielcomplex in Ter Apel, waar onder andere een aanmeldcentrum voor asielzoekers is gevestigd. De marechaussee en het Openbaar Ministerie doen verder onderzoek naar de zaak. Inmiddels hebben de tien passagiers asiel aangevraagd.