Rotterdam

Havenmedewerker veroordeeld tot zes jaar cel

Een 44-jarige medewerker van de Rotterdamse haven is woensdagmiddag veroordeeld tot een celstraf van 6 jaar omdat hij zich liet omkopen door drugscriminelen. Het Openbaar Ministerie (OM) had 9 jaar geëist. De man was betrokken bij de import van in totaal ruim 1.150 kilo cocaïne bij overslagbedrijf ECT. De drie ladingen werden in het najaar van 2016 aangetroffen door de douane. De drugs zaten verstopt in containers met koffiebonen. De havenmedewerker kwam in beeld doordat zijn persoonlijke account was gebruikt voor het verplaatsen van de containers. Daarbij werd volgens het OM een beproefde smokkelmethode gebruikt, de switchmethode. Hierbij worden drugs nog in de haven vanuit de oorspronkelijke ‘smokkelcontainer’ overgeladen naar een naastgelegen container uit een onverdacht land. (NRC)