Rol van ‘oppertrooster’ past president Trump maar slecht

Presidentieel bezoek Trump bezocht woensdag twee door schietpartijen getroffen steden. Al voor vertrek verzond hij enkele polariserende tweets.

In reactie op de twee grote schietpartijen die zaterdag in een kort tijdsbestek 31 mensen het leven kostten, bezocht Donald Trump woensdag de twee getroffen steden. Bij dit soort nationale tragedies verwachten Amerikanen van hun president dat deze optreedt als zogenoemde consoler-in-chief (‘oppertrooster’). Die rol past Trump slecht, bleek tijdens zijn reis langs Dayton (Ohio) en El Paso (Texas).

Al voor vertrek uit Washington verviel de president in dezelfde polariserende retoriek die, volgens zijn critici, bijdroeg aan het verhitte klimaat waarin de racistische aanslag in El Paso kon plaatsvinden. Een 21-jarige blanke schutter schoot in die stad op de grens met Mexico 22 mensen dood in reactie op de „hispanic-invasie van Texas”.

Trump trapte de dag af door op Twitter de schutter in Ohio in verband te brengen met Democratische presidentskandidaten Elizabeth Warren en Bernie Sanders en anti-fascistische activisten („antifa”). Vervolgens zei hij vlak voor vertrek uit het Witte Huis tegen de pers dat hij zich „zorgen maakt over de opkomst van elke haatgroep”. Waarna hij niet alleen „aanhangers van witte suprematie” noemde, maar ook weer „antifa”.

In zowel Dayton als El Paso werd de president opgewacht door betogers die hem „racist” noemden en die hem opriepen te ijveren voor strengere wapenwetgeving.

De president en zijn vrouw Melania bezochten in beide steden ziekenhuizen en spraken daar met gewonde overlevenden. Media waren bij deze ontmoetingen niet welkom, noch stond het presidentiële echtpaar buiten de pers te woord.

Wel verzond de president tijdens zijn vlucht van Ohio naar Texas enkele boze tweets. Zo kritiseerde hij onder meer ex-vicepresident en Democratisch presidentskandidaat Joe Biden, nadat die had gezegd dat het Trump aan „moreel leiderschap” ontbreekt.

Ook viel Trump de burgemeester van Dayton aan. Deze Nan Whaley, een Democrate, was vooraf niet erg enthousiast over Trumps komst, maar ontving hem wel. Na afloop zei ze Trump te hebben aangesproken op de noodzaak van strengere wapenwetgeving. De president deed dit in een tweet af als „bedrog”.

Ook na vertrek uit El Paso greep Trump naar Twitter. „Wat een geweldige mensen heb ik hier en in Dayton ontmoet. De nepnieuwsmedia draaien overuren om mij en de twee bezoeken te kleineren, maar dat is mislukt. De liefde, het respect en het enthousiasme waren voor iedereen te zien. Deze mensen hebben al zoveel meegemaakt. Triest!”