Protesten bij bezoek Trump aan Dayton en El Paso

President Trump heeft slachtoffers bezocht van de schietpartijen in El Paso en Dayton. Betogers demonstreerden tegen zijn komst. „Racist ga naar huis”.

President Donald Trump en First Lady Melania Trump woensdag in gesprek met hulpverleners in El Paso, Texas.
President Donald Trump en First Lady Melania Trump woensdag in gesprek met hulpverleners in El Paso, Texas. Foto Evan Vucci / AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag bezoeken gebracht aan slachtoffers van de dodelijke schietpartijen in Texas en Ohio. In beide staten werd hij opgewacht door demonstranten die hem ervan beschuldigden spanningen aan te wakkeren met zijn racistische en anti-immigratieretoriek, meldt Reuters.

Trump bezocht ziekenhuizen in Dayton in de staat Ohio en in El Paso, aan de grens met Mexico in Texas, en sprak met gewonden en hulpverleners. Bij schietpartijen in beide steden kwamen het afgelopen weekeinde in totaal 31 mensen om. Tientallen anderen raakten gewond.

Demonstranten in zowel El Paso als Dayton veroordeelden de komst van Trump, die zij verantwoordelijk houden voor een klimaat van toenemende haat tegenover minderheden. „Trump is een racist”, was een van hun leuzen. In El Paso reed de stoet van Trump langs betogers met een spandoek met de tekst „Racist ga naar huis”.

Al voordat een 21-jarige man er in een supermarkt een racistische aanslag pleegde tegen latino’s, was de bevolking van de Texaanse grensstad El Paso geen grote fan van de president

Mensen samenbrengen

De schutter in El Paso, die 22 mensen ombracht in een winkel van Walmart, publiceerde voor zijn aanval een anti-immigratiemanifest online. Maar Trump, die herhaaldelijk racistisch getinte aanvallen doet op migranten tijdens campagnebijeenkomsten en op Twitter, erkende geen enkele link met zijn eigen uitlatingen. In plaats daarvan beweerde hij voor zijn vertrek naar Dayton vanuit Washington dat hij „mensen samenbrengt”.

Trump en zijn vrouw Melania beperkten hun bezoeken tot ziekenhuizen en lieten zich niet zien aan een breder publiek. Op Twitter schreef hij lovende woorden over de bezoeken, en klaagde hij over de verslaggeving ervan door de media. „De liefde, het respect en enthousiasme konden door iedereen worden gezien”, schreef hij.

Maar hoewel Trump voor de camera’s de presidentiële rol probeerde te vervullen van vaderlijke trooster na een nationale tragedie, ging hij tussen de bedrijven door ongestoord verder met felle aanvallen op politieke rivalen, onder meer met bijtende tweets.

Hij ging rechtstreeks in op een toespraak van presidentskandidaat Joe Biden, die zei dat Trump niet in staat is het morele leiderschap te bieden dat van een president wordt verwacht. („Zooo saai!” schreef Trump.) Ook maakte hij ruzie met de Democratische burgemeester van Dayton, Nan Whaley.

‘Het laatste wat Dayton nodig heeft’

Whaley zei dat ze het eens was met het besluit van Trump om niet naar de plek te gaan waar de schietpartij had plaatsgevonden. „Veel mensen die daar bedrijven hebben, zijn niet geïnteresseerd in de aanwezigheid van de president”, zei ze. „Zijn woorden kunnen vaak veel verdeeldheid zaaien, en dat is het laatste wat we op dit moment nodig hebben in Dayton.”

Demonstranten in Dayton scandeerden „Doe iets!”, een verwijzing naar het feit dat na elke grote schietpartij in de Verenigde Staten wordt gerouwd, maar er nooit maatregelen worden genomen tegen de ruime beschikbaarheid van oorlogswapens in de VS.

Trump, die eerder deze week het geweld weet aan psychische aandoeningen, niet aan wapenbezit, zegt dat er „geen politieke trek” is in een verbod op aanvalswapens. Wel zegt hij iets te zien in achtergrondchecks van kopers van vuurwapens.

Demonstranten met de tekst ‘Racist ga naar huis’ bij het vertrek van President Donald Trump van het operatiecentrum in El Paso, Texas, op woensdag. Foto Evan Vucci / AP