Podcast als modern politiebericht leidt tot arrestatie voortvluchtige miljonair

Een voortvluchtige, van moord verdachte Amerikaanse multimiljonair kon eerder deze week in Mexico worden opgepakt – volgens de politie in Californië dankzij een podcast die ze vorig jaar verspreidde over de al jaren openstaande moordzaak.

Peter Chadwick wordt er van verdacht dat hij in 2012 zijn vrouw Quee Choo vermoordde. De politie hield hem al snel aan, maar de tot Amerikaan genaturaliseerde Brit mocht de rechtszaak tegen hem in vrijheid afwachten na betaling van een fikse borgsom en inlevering van zijn beide paspoorten.

Voordat zijn proces kon beginnen, sloeg hij na opname van een grote som contant geld op de vlucht naar Mexico. In het buurland hield hij zich de afgelopen jaren schuil onder verscheidene valse identiteiten schuil in hotels.

Dat hij jaren later alsnog kon worden gepakt en uitgeleverd aan de VS, is volgens de Amerikaanse autoriteiten mede te danken aan tips van luisteraars van Countdown to Capture (‘Aftellen naar arrestatie’). In dit zesdelige luisterverhaal zette de politie van Newport, de Californische stad waar de moord plaatshad, de zaak nogmaals in detail uiteen.

Ook andere politie-korpsen zetten de podcast reeds in als modern opsporingsbericht. In Australië werd vorig jaar The Teacher’s Pet uitgebracht over de mysterieuze moord op een vrouw begin jaren ’80. Er meldden zich nieuwe getuigen, waarna haar toenmalige man als verdachte werd aangehouden.

Andere populaire podcasts in het true crime-genre gaan niet over onopgeloste zaken, maar over gerechtelijke dwalingen. Zoals Serial, over een Amerikaanse man die onterecht vast zou zitten voor de moord op zijn ex. De twaalf afleveringen haalden een recordaantal van 175 miljoen downloads en leidden tot een (vergeefse) poging zijn zaak te heropenen.

Een ander voorbeeld is In the Dark over een zwarte man uit Mississippi die door een blanke aanklager zes keer veroordeeld werd voor hetzelfde misdrijf. Zijn proces moet over.