Moeder van verdachte schietpartij El Paso belde met politie

Zij maakte zich zorgen dat haar zoon een „AK-type” vuurwapen in bezit had op zijn leeftijd. Er werd uiteindelijk niets met het belletje gedaan.

Een stilstaand beeld van een bewakingscamera toont Crusius die zaterdag bewapend de Walmart-vestiging in loopt.
Een stilstaand beeld van een bewakingscamera toont Crusius die zaterdag bewapend de Walmart-vestiging in loopt. Foto KTSM 9 News/AFP

De moeder van de vermoedelijke dader van de dodelijke schietpartij in El Paso heeft enkele weken voor de aanslag gebeld met de politie. Zij was bezorgd dat haar zoon een „AK-type” vuurwapen in bezit had op zijn leeftijd. Ook had hij volgens haar geen ervaring met wapens. Dat hebben de advocaten van de familie bevestigd, meldt de Amerikaanse zender CNN donderdag.

In het telefoongesprek werd de moeder doorverbonden met een agent die haar vertelde dat haar zoon wettelijk gezien een dergelijk wapen mocht aanschaffen, aldus de advocaten. De naam van de verdachte, de 21-jarige Patrick Crusius, werd volgens hen niet verstrekt tijdens het gesprek en de politie heeft geen aanvullende informatie van haar proberen te achterhalen. Het gesprek zou „informatief” van aard zijn geweest en kwam niet uit bezorgdheid dat haar zoon een bedreiging vormde voor anderen.

Lees ook: Protesten bij bezoek Trump aan Dayton en El Paso.

Het is niet bekend of hetzelfde wapen waarover de moeder informeerde, gebruikt is bij de schietpartij. Daarbij kwamen zaterdag 22 mensen om het leven toen de schutter met een semiautomatisch wapen het vuur opende op bezoekers van een vestiging van supermarktketen Walmart.

Geen strafblad

Volgens de lokale politie had Crusius geen strafblad. Los van enkele aantekeningen over onder meer een vals inbraakalarm in het ouderlijk huis, was hij niet bekend bij de politie. Een familielid beschrijft de verdachte jonge schutter als „een typische jongeman” die zou gaan studeren en op zoek was naar werk.

Crusius plaatste kort voor de aanval een racistisch manifest op internetforum 8chan. De verdachte stelde in een haatmanifest hoe de VS „verrotten” door migratie, het grootbedrijf en de falende politiek. In dat manifest schreef de schutter de beschikking te hebben over een AK47-geweer.