Hier zijn ze op hun gemak

De Toerist Steeds meer buitenlandse toeristen bezoeken Nederland, in 2018 ruim 19 miljoen. Wie zijn het?

Foto Pepijn Keppel

Hand in hand lopen de Duitse Sebastian Schmitt (27) en André Geyer (27) door het Vondelpark in Amsterdam. Hun vervlochten vingers schommelen tussen hen in op en neer. Hier voelen ze zich veilig, op hun gemak en kijkt niemand ze na. In Winnenden, een studentenstad op zo’n twintig minuten rijden van Stuttgart, is dat anders. Daar zouden ze elkaars hand alleen op drukke plekken vast durven pakken, of elkaar een kus durven geven.

In de tweeënhalf jaar die Sebastian en André samen zijn, waren er meerdere momenten waarop ze werden uitgescholden, zich bedreigd of gekwetst voelden. Bijvoorbeeld die keer dat een vrouw hun op straat vroeg om elkaar nooit meer gedag te zeggen met een kus. „Ze liep met haar kind, dat dat volgens haar nooit had mogen zien. Ze zei dat hij daardoor later ook homo zou kunnen worden”, vertelt Sebastian. „Soms zijn de reacties heel heftig. Ik bedoel, het was maar een kus.”

Het is belangrijk dat de Pride bestaat, maar wij liggen liever om tien uur in bed

Toch zou hij willen stellen dat het beter gaat met de homoacceptatie in Duitsland. „In Duitsland is het soms wel lastig om homo te zijn. Maar de afgelopen jaren zijn mensen het wel meer gaan accepteren en horen we ook weleens een positief geluid. Dat komt denk ik doordat er meer homo’s op de voorgrond treden, bijvoorbeeld in de media.”

„Wat ook wel weer gek is”, zegt André. „Dan zeggen mensen dat ze het zo leuk vinden dat we openlijk homo zijn en dat dat zo schattig is, ‘het is zo leuk hoe jullie zijn, echt fijn dat jullie homo zijn’. Ik bedoel, dat zou je toch ook niet zomaar tegen een heterostel zeggen. Ik weet nou niet of ik dat écht positief vind. Het wordt nog steeds speciaal gevonden, en dus is het anders.”

Hun bezoek aan Amsterdam heeft niets te maken met de Pride. Dat is slechts toeval, verzekert Sebastian. „We hebben niets te zoeken op een Pride. Het is goed en belangrijk dat het bestaat, maar wij liggen liever om tien uur in bed. We zijn hier om te ontspannen en de stad te zien, niet om te feesten. We zijn het saaiste homostel dat je ooit zal tegenkomen.”