Fietsenmaker

Accell verkoopt activiteiten in VS

Fietsenfabrikant Accell Group, bekend van merken als Sparta en Batavus, doet afstand van zijn Amerikaanse activiteiten. Het concern uit Heerenveen verkoopt de bedrijfstak voor het symbolische bedrag van 1 dollar aan investeerder Regent. Door de verkoop is Accell nu verlost van een bedrijfsonderdeel dat lange tijd flink drukte op de winstgevendheid van de groep.

De verkoop van de Amerikaanse activiteiten, waartoe onder meer de in Nederland vrij onbekende merken Redline en Diamondback behoren, resulteert in een eenmalige domper. Accell verwacht dat de brutowinst volgend halfjaar 46 miljoen euro lager zal uitvallen. In de afgelopen zes maanden leed de bedrijfstak een brutoverlies van 11 miljoen euro.

Nu het bedrijf verlost is van het onderdeel dat - in de woorden van topman Ton Anbeek - „de winst verwaterde”, wil Accell zich nog meer toeleggen op de verkoop van e-bikes. Die bedrijfstak is nu al goed voor tweederde van de omzet van het bedrijf en wordt elk jaar groter.

Toch is Accell nog niet helemaal los van de Amerikaanse markt. Het bedrijf heeft met koper Regent namelijk afgesproken dat de verkoopsom in toekomst mogelijk nog kan oplopen: als het verkochte onderdeel de komende jaren winstgevend wordt, krijgt Accell een deel van die winst. (NRC)