Van Dijk en Evenepoel Europees kampioen tijdrijden

Ellen van Dijk was bij de EK in Alkmaar de snelste in de tijdrit over 22 kilometer. Bij de mannen won de Belg Remco Evenepoel.

Ellen van Dijk legde het parcours van 22 kilometer als snelste af.
Ellen van Dijk legde het parcours van 22 kilometer als snelste af. Foto Vincent Jannink/ANP

Ellen van Dijk is donderdag in Alkmaar voor het vierde jaar op rij Europees kampioen tijdrijden geworden. De 32-jarige Nederlandse wielrenster legde de rit van ruim 22 kilometer af in 28.07 minuten. Daarmee was ze liefst 29 seconden sneller dan de Duitse Lisa Klein, die tweede werd. Ook de Nederlandse Lucinda Brand pakte een medaille; ze werd derde met 52 seconden achterstand op Van Dijk.

De tijdrit bij de mannen werd gewonnen door Remco Evenepoel. De 19-jarige Belg won zaterdag ook al verrassend de eendagswedstrijd Clásica San Sebastián. In Alkmaar finishte Evenepoel, die zijn overwinning opdroeg aan het maandag overleden wielertalent Bjorg Lambrecht, in 24.55 minuten. De Deense nummer twee Kasper Asgreen werd tweede met een achterstand van 18 seconden, de Italiaan Edoardo Affini pakte brons. Jos van Emden was met een achtste plaats de beste Nederlander.

Na zijn sensationele zege in San Sebastian bejubelt België Remco Evenepoel

De Europees kampioenschappen wielrennen begonnen woensdag en worden nog tot en met zondag verreden in Alkmaar. Woensdag wonnen de Nederlandse wielrenners goud op het nieuwe onderdeel mixed team relay. Annemiek van Vleuten, regerend wereldkampioene tijdrijden, ontbreekt bij deze EK. Eind juni hield ze Van Dijk van de Nederlandse titel af.