Doden en gewonden door explosie op Russische militaire basis

Na de explosie is een korte piek in radioactiviteit gemeten. Het ministerie van Defensie zegt dat er geen radioactief materiaal is vrijgekomen.

Archiefbeeld: militaire voertuigen na een oefening in de regio Archangelsk.
Archiefbeeld: militaire voertuigen na een oefening in de regio Archangelsk. Foto: Hollandse Hoogte

Een ongeluk op een militaire basis in het noordwesten van Rusland, heeft donderdag zeker twee doden en vier gewonden geëist. Tijdens een rakettest ontplofte de motor van de raket. Dat bevestigt het Russische ministerie van Defensie aan persbureaus RIA en TASS.

Het ongeluk vond plaats bij een schietbaan in de plaats Njonoksa, vlak bij de stad Archangelsk. Na de ontploffing brak een grote brand uit. De slachtoffers waren op dat moment aan het werk; een van hen zou een burger zijn. De geteste raketinstallatie droeg een raket die wordt aangedreven door vloeibare raketbrandstof.

Kort na de explosie meldden de lokale autoriteiten in de stad Severodvinsk een piek in gemeten radioactieve straling in de omgeving. Het ministerie van Defensie had toen al laten weten dat door het ongeluk geen radioactief materiaal is vrijgekomen. Op de basis zijn langeafstandsraketten gestationeerd die uitgerust kunnen worden met kernkoppen.

Er gebeuren vaker ongelukken op Russische militaire bases. Maandag brak brand uit bij een munitiedepot in het Oost-Siberische Atsjinsk, die een zestien uur durende serie explosies teweegbracht. Daardoor vielen één dode en dertien gewonden. Daarnaast moesten zeker 16.500 omwonenden worden geëvacueerd.