Pakistan wijst India’s ambassadeur uit na ingreep in Kashmir

Betwiste regio Een boze reactie van Pakistan kon niet uitblijven nadat India begin deze week de aparte status van Kashmir eenzijdig aanpaste.

Pakistan heeft woensdag de ambassadeur van India uitgewezen en alle handel tussen de buurlanden opgeschort. Het land reageert hiermee op het besluit van de Indiase regering om de autonome status van Kashmir in te trekken. De twee kernmachten hebben al sinds de onafhankelijkheid in 1947 ruzie over de betwiste regio.

Het Indiase deel van Kashmir, de enige deelstaat waar overwegend moslims wonen, genoot altijd een grote mate van autonomie: het had een eigen grondwet en de lokale regering mocht bepalen wie er land mag kopen.

Maandag maakte de regering onder leiding van premier Narendra Modi daar een einde aan, waarmee hij een lang gekoesterde wens van zijn hindoe-nationalistische partij BJP vervulde.

Door de wijziging mogen nu ook Indiërs van buiten Kashmir er land kopen. Veel inwoners vrezen dat dit een poging is om meer hindoes zich er te laten vestigen en zo de demografie en cultuur van de deelstaat te veranderen.

Om een uitbarsting van geweld te voorkomen waren vooraf al tienduizenden extra soldaten naar de toch al zwaar gemilitariseerde regio gestuurd. Telefoon- en internetverbindingen werden afgesloten, wat ook deze donderdag nog steeds het geval was.

Een felle reactie van Pakistan kon niet uitblijven. Premier Imran Khan zei woensdag tegen zijn nationale veiligheidscomité dat de regering alle diplomatieke kanalen zal inzetten om „het brute, racistische regime” in India aan de wereld te laten zien, zo melden internationale persbureaus.

Hij wil de kwestie bespreken in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Khan laat de diplomatieke betrekkingen tot een minimum beperken en zegt de verdragen met het buurland te zullen herzien.

Ook de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Shah Mehmood Qureshi, drukte zich sterk uit. Hij zei te vrezen voor „genocide en etnische zuiveringen” door India in Kashmir. „Als God het wil, zal Kashmir ooit bij Pakistan horen.”

Internationale reacties

De onderlinge handel tussen India en Pakistan bedroeg vorig jaar omgerekend ruim 2,2 miljard euro. Wegens de aloude onderlinge spanningen zijn de twee landen op economisch gebied niet sterk verweven: van de totale Indiase handel wordt ongeveer 0,3 procent met Pakistan gevoerd, andersom is het 3 procent.

China heeft de Indiase wetswijziging „onacceptabel” genoemd, dit omdat ook China een klein stukje van Kashmir bestuurt. De nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, zegt zijn „zorgen” te hebben overgebracht aan zijn Indiase ambtgenoot.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het in tegenstelling tot eerdere berichten niet vooraf door Modi op de hoogte was gesteld.