Twee keer van elke glijbaan

Voor ons land is water al eeuwenlang een zorg én een zegen. Fotograaf David van Dam legt vast wie er met het water werken.

Foto David van Dam

Tim van Doorn (20) mag voor zijn werk van alle 27 glijbanen in het Tikibad. Een werkdag begint voor Van Doorn, glijbaaninspecteur, om zeven uur ’s ochtends. Dan wordt het materieel ‘droog’ getest. Op een handdoekje gaat Van Doorn door de niet-zo-steile glijbanen om te controleren of alle buisdelen nog goed aan elkaar vast zitten. „Er gaan natuurlijk de hele dag mensen op hoge snelheid doorheen.” In de steile glijbanen doet hij hetzelfde, maar dan in een harnas aan een touw. „Je moet wel van een beetje actie houden.” Om negen uur gaat alles aan, en dan komt het gedeelte dat het meest tot de verbeelding spreekt: in het water nog één keer door de glijbanen.