Canadese moordverdachten dood gevonden na klopjacht

De voortvluchtige tieners Kam McLeod en Bryer Schmegelsky werden intensief gezocht wegens drie moorden. De klopjacht hield Canada al weken in zijn greep.

Een politiehelikopter die werd ingezet bij de zoekactie in Canada.
Een politiehelikopter die werd ingezet bij de zoekactie in Canada. Foto Manitoba Royal Canadian Mountain Police

De twee voortvluchtige Canadese tieners naar wie enkele weken is gezocht in verband met drie moorden, zijn woensdag dood gevonden. De lichamen van de Kam McLeod (19) en Bryer Schmegelsky (18) werden aangetroffen in dichte bebossing aan de oever van de Nelson, een rivier in het noorden van de provincie Manitoba. Dat heeft de Canadese politie verklaard.

Naar de twee jongemannen, die in staat van beschuldiging waren gesteld voor de moord op een Canadese man en worden verdacht van de moord op een jong Amerikaans-Australisch stel, is meer dan twee weken intensief gezocht. Hun motieven zijn onduidelijk.

Heel Canada vroeg zich deze zomer af: waar zijn Kam en Bryer? Hoe de klopjacht door het onherbergzame noorden verliep.

„Op dit moment geloven wij dat dit de lichamen zijn van de twee verdachten die worden gezocht in verband met de moorden in British Columbia”, zei Jane MacLatchy van de Canadese politie in Manitoba. Lijkschouwingen in Winnipeg moeten de identiteit definitief bevestigen. Ook zal daarbij de doodsoorzaak van de twee worden vastgesteld; MacLatchy deed daar geen mededelingen over.

De lichamen werden gevonden op ongeveer acht kilometer van de plek waar op 22 juli de Toyota waarin de voortvluchtige tieners reden, uitgebrand werd aangetroffen. Eerder op die dag waren de verdachten voor het laatst met zekerheid gezien. Vrijdag vond de politie een beschadigde roeiboot en enkele andere, ongespecificeerde spullen aan de oever van de Nelson. Daardoor werd het zoekgebied in het drassige, dichtbegroeide landschap nader bepaald.

Tocht van duizenden kilometers

Met de vondst van de twee lichamen komt een einde aan een nationale klopjacht die Canada de afgelopen weken in zijn greep hield. Het is nog onduidelijk wat McLeod en Schmegelsky bewoog tot hun bizarre, dodelijke tocht van duizenden kilometers door het afgelegen noorden van het land.

De twee tieners, vrienden sinds hun kindertijd, vertrokken rond 13 juli uit hun woonplaats Port Alberni op Vancouver Island, 3.000 kilometer ten zuidwesten van waar hun lichamen zijn gevonden. Ze zouden in het noordelijke Yukon-gebied op zoek gaan naar werk, zeiden ze voor vertrek.

Ongeveer een week later, op 19 juli, werden ze als vermist opgegeven nadat hun pick-uptruck uitgebrand werd aangetroffen nabij Dease Lake, in het noorden van British Columbia. Ongeveer twee kilometer verderop werd het lichaam gevonden van de 64-jarige Leonard Dyck, een universitair docent.

Vier dagen daarvoor waren, ongeveer 450 kilometer naar het noordoosten, de Amerikaanse Chynna Deese (23) en de Australiër Lucas Fowler (24) dood aangetroffen. Het reizende stel was doodgeschoten aan de kant van de weg, waar ze stonden met autopech.

Van zoektocht naar klopjacht

Aanvankelijk werd vermoed dat ook McLeod en Schmegelsky slachtoffers waren geworden van een misdrijf – totdat ze enkele dagen later springlevend werden vastgelegd door een bewakingscamera van een winkel in Saskatchewan, meer dan 2.000 kilometer oostwaarts. De zoektocht naar het duo veranderde daarop in een klopjacht.

Die operatie, waarbij helikopters, drones, speurhonden, een militair vliegtuig en tientallen agenten werden ingezet, spitste zich toe op het beboste gebied rond Gillam, een afgelegen plaatsje in het noorden van Manitoba, nabij de plek waar de uitgebrande Toyota was gevonden. Zes dagen later kwam een tip binnen dat de twee zouden zijn gezien op een vuilstortplaats bij het nabijgelegen York Landing. Dat spoor liep dood.

Na de vondst van de beschadigde boot, afgelopen vrijdag, kwam de politie op het goede spoor. Duikers werden ingezet om te zoeken naar de twee verdachten, van wie werd aangenomen dat ze moeite zouden hebben om lang te overleven in het onherbergzame gebied. De lichamen werden aangetroffen op ongeveer een kilometer van de vrijdag gevonden spullen.

Voor de politie en de bewoners van de omgeving is de vondst een opluchting, zei McLatchy. Ze sprak van „een kans om uit te ademen”. Het onderzoek naar de zaak is echter nog niet voltooid.

Twitter avatar rcmpmb RCMP Manitoba The search is over.  At 10am this morning, Manitoba RCMP officers located the bodies of two males, believed to be the BC suspects, near the shoreline of the Nelson River (approx 8km from the burnt vehicle). #rcmpmb https://t.co/tZ7EBFsNDr

Update (8 augustus 2019): Dit bericht is geactualiseerd.