Thuiskok

Carabinero en vijg

Dit is een makkelijk, maar chique gerechtje met de rijke, zoete smaak van vijgen. Geheelonthouders kunnen ervoor kiezen om de port te vervangen door versgeperst sinaasappelsap en het op dezelfde manier te bereiden. Het sap van rode druiven is ook mogelijk, dan heeft u hetzelfde kleureffect als met de rode port.

Schenk de port in een koekenpan met de vijgen, de suiker en het kaneelstokje. Kook op laag vuur totdat de vijgen zacht worden (circa twee à drie minuten).

Haal de vijgen uit de pan en schenk de rodeportsaus in een maatbeker. Snijd de vijgen in heel kleine stukjes. Gril de carabineros kort aan beide zijden in de grillpan of met een crèmebrûléebrander (een minuut per kant). Zet ze hierna weg.

Gebruik nu een metalen ring voor de presentatie op het bord. Vul de ring helemaal met de fijngesneden partjes vijg. Snijd de carabineros in kleine partjes en leg die boven op de ring met vijgen. Verwijder de ring en verdeel de borage cress over de carabineros met vijg. Dresseer het gerecht met de rodeportsaus. Rasp wat citroenschil over het gerecht en serveer.