Ploeggenoten overleden wielrenner Lambrecht van start in Polen

De zes renners van Lotto-Soudal konden zelf beslissen of ze van start gingen in de vijfde etappe van de Ronde van Polen. Bjorg Lambrecht overleed maandag na een val tegen een rioolbuis.

De renners van Lotto Soudal hielden na de geneutraliseerde etappe van dinsdag een minuut stilte.
De renners van Lotto Soudal hielden na de geneutraliseerde etappe van dinsdag een minuut stilte. Foto Hanna Bardo/EPA

De ploeggenoten van het maandag overleden Belgische wielertalent Bjorg Lambrecht zijn woensdagmiddag van start gegaan in de vijfde etappe van de Ronde van Polen. De zes renners van Lotto Soudal konden zelf beslissen of ze verder wilden fietsen. Dat werd dinsdag besloten na intensief overleg tussen de renners en staf en op advies van een traumaspecialist, die de nadruk legde op „het belang van een collectief rouwproces”.

Lambrecht overleed maandag op 22-jarige leeftijd na een zware val in de Ronde van Polen. De Belgische wielrenner kwam in de derde etappe van Chorzow naar Zabrze ten val en kwam met zijn hoofd tegen een betonnen rioolbuis. Hij werd gereanimeerd en met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht, waar hij op de operatietafel bezweek aan zijn verwondingen.

Later op woensdag liet Lotto Soudal weten dat Lambrecht is overleden aan een grote scheur in zijn lever, die een grote interne bloeding veroorzaakte. „Daardoor kreeg hij een hartstilstand”, aldus ploegarts Maarten Meirhaeghe. „Met zulke interne bloedingen had Bjorg een wonder nodig. [...] Zelfs als hij deze verwondingen in een ziekenhuis had opgelopen, zou de kans op een slechte afloop groot zijn geweest.”

Bjorg had the biggest stroke of bad luck that was possible by the way he crashed. With such internal hemorrhages, a miracle is needed, a miracle which he wasn’t given… The place and the time did not influence the consequences. Even if such trauma would have happened inside a hospital, chances of a bad outcome are real.

De vierde etappe van dinsdag werd door de wedstrijdorganisatie opgedragen aan Lambrecht. De etappe werd ingekort, het peloton reed als geheel naar de finish en er was geen winnaar. Elk team reed zeven kilometer aan kop. De ploeggenoten van Lambrecht startten aan kop en kwamen als eersten over de finish.

Lees ook: België treurt om wéér een verongelukt wielertalent

Talent

Lambrecht was bezig aan zijn tweede seizoen als profwielrenner en werd gezien als een van de grootste talenten in België. Hij werd dit jaar onder meer vierde in de Waalse Pijl en won in juni het jongerenklassement van het Critérium du Dauphiné, voor veel renners een voorbereidingsrace op de Tour de France. De Ronde van Polen was zijn voorbereiding op de Ronde van Spanje die later dit jaar wordt verreden.

Lambrecht is de tweede Belgische wielrenner die dit jaar op jonge leeftijd overlijdt. In maart overleed de 19-jarige Stef Loos tijdens het Mémorial Alfred Gadenne na een aanrijding met een busje. Diezelfde maand kreeg de Nederlander Robbert de Greef (27) tijdens de Omloop van de Braakman een hartstilstand. Hij werd in coma gehouden en overleed drie weken later aan de gevolgen van die hartstilstand.

Twitter avatar Lotto_Soudal Lotto Soudal It has been decided that all our Lotto Soudal riders will start in stage five of the @Tour_de_Pologne today and will ride for Bjorg. Start will be around 12h45. https://t.co/1gxqhHi068