Pakistan beëindigt handelsbetrekkingen met India

Pakistan roept de hulp van de VN-Veiligheidsraad in nadat buurland India de autonomie van de moslimmeerderheid in het betwiste Kashmir afnam.

Bewapende veiligheidstroepen aan Indiase zijde van de grens.
Bewapende veiligheidstroepen aan Indiase zijde van de grens. Foto Raminder Pal Singh/EPA

De Pakistaanse premier Imran Khan heeft de bilaterale handel met India opgeschort, laat de diplomatieke betrekkingen tot een minimum beperken en wil de onderlinge verdragen met het buurland herzien. Ook is de Indiase ambassadeur in Islamabad het land uitgezet. Het Pakistaanse leger in de buurt van de grens blijft „waakzaam”, waarschuwde Khan, die eveneens aankondigde aan het conflict voor de VN-Veiligheidsraad te willen brengen.

De onderlinge handel tussen India en Pakistan bedroeg vorig jaar zo’n 2,5 miljard dollar (omgerekend ruim 2,22 miljard euro). Vanwege de onderlinge spanningen zijn de twee landen op economisch gebied niet sterk verweven; van de totale Indiase handel is ongeveer 0,3 procent met Pakistan, andersom is het 3 procent.

De Pakistaanse premier Khan ging over tot actie nadat zijn Indiase ambtsgenoot Narendra Modi maandag de autonome status van het Indiase gedeelte van Kashmir introk. Daarmee verloor de Indiase deelstaat, die als enige een islamitische meerderheid heeft, de mogelijkheid om eigen wetten door te voeren.

Met een handtekening heeft de Indiase regering de lont aangestoken in het kruitvat dat Kashmir heet: „Dit had al veel eerder moeten gebeuren.”

In aanloop naar het besluit had de regering van premier Modi duizenden militairen naar het gebied gestuurd, en internet en telefonie af laten sluiten. Dit tot woede van het overwegend islamitische Pakistan, dat net als buurland China zeggenschap over delen van het gebied claimt. Alle drie de landen die een stukje Kashmir binnen hun landsgrenzen hebben, zijn kernmachten.

Trump tussen beiden

India en Pakistan hebben in de voorbije decennia al drie oorlogen uitgevochten om Kashmir. Tijdens een bezoek dat Imran Khan vorige week aan de Amerikaanse president Donald Trump bracht, liet die laatste weten best te willen bemiddelen in de opnieuw opgelopen spanning. Modi zou hem daar zelfs persoonlijk om hebben gevraagd tijdens de recente G20-top in Japan.

Twitter avatar pid_gov Govt of Pakistan 1-Downgrading of diplomatic relations with India.
2-Suspension of bilateral trade with India.
3-Review of bilateral arrangements.
4-Matter to be taken to UN, including the Security Council.
5-14th of August to be observed in solidarity with brave
Kashmiris. #StandwithKashmir https://t.co/v06GmMc5lG