Kantoor Deense belastingdienst beschadigd door explosie bij aanval

Het kantoor van de Deense belastingdienst in Kopenhagen is flink gehavend door een explosie. Het ging om een onaanvaardbare aanval, zegt de politie.

De beschadigde gevel van het kantoor van de Deense belastingdienst in Kopenhagen.
De beschadigde gevel van het kantoor van de Deense belastingdienst in Kopenhagen. Foto Ritzau Scanpix/Reuters

Het kantoor van de Deense belastingdienst in Kopenhagen is doelwit geweest van een „aanval” met een explosief. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. Dinsdagavond deed zich bij het gebouw een explosie voor. Een persoon raakte lichtgewond, en het gebouw raakte volgens belastingminister Morten Bødskov ernstig beschadigd.

Het explosief ontplofte rond 22.15 uur in het kantoor vlakbij een treinstation. Er waren volgens de politie op dat moment nog twee schoonmakers aanwezig. De zaak wordt volgens hoofdinspecteur Jørgen Bergen Skov „heel serieus” genomen. Er is een „breed en uitvoerig onderzoek ingesteld”, zei hij woensdag in een verklaring. „Een aanval als deze kunnen en zullen we niet accepteren.”

„Dit was geen ongeluk”, zei de inspecteur later woensdag op een persconferentie. Wie verantwoordelijk is voor de explosie staat nog niet vast. Een link met een eerdere ontploffing bij de belastingdienst, op de dag af zestien jaar eerder, is er volgens de politie niet.

Het kantoor van de belastingdienst ligt nabij het station van Nordhavn, aan de noordkant van de stad. Volgens persbureau Reuters moest het treinverkeer worden stilgelegd. Op foto’s die minister Bødskov woensdag deelde is te zien dat een aanzienlijk deel van de gevel rond de ingang beschadigd of weggeblazen is. Hij spreekt van een „schandelijke en totaal onacceptabele daad”.