Duitse industrie dieper in de problemen, recessie dreigt

De afgelopen twaalf maanden kampte de Duitse industrie met de hoogste productiedaling sinds 2009. Dat probleem kan zomaar overslaan op de rest van de economie.

Een werknemer in een staalfabriek in de Duitse stad Salzgitter.
Een werknemer in een staalfabriek in de Duitse stad Salzgitter. Foto Markus Schreiber/AP

De crisis in de Duitse industrie verergert. Tussen juni 2018 en juni dit jaar nam de industriële productie met 5,2 procent af, de sterkste daling in tien jaar. Verbetering lijkt niet in zicht. Analisten vrezen dat Duitsland een nieuwe recessie wacht.

Nieuwe cijfers van het Duitse statistiekbureau schetsten woensdag een somber beeld. Niet alleen op jaarbasis was de productiedaling aanzienlijk. Ook vergeleken met mei presteerde de industriële sector slecht: de productie daalde met 1,5 procent. Experts hadden een daling van tussen de 0,4 en 0,6 procent voorspeld.

Vooral de metaal-, de machinebouw- en de autosector presteerden slecht. Alleen de bouw zag de omzet licht stijgen. Voornaamste oorzaak van de problemen is de gebrekkige vraag naar Duitse industriële producten. Het aantal bedrijven dat de lage vraag als belemmering ervaart om rond te komen, is sinds 2012 niet zo hoog geweest als nu. Opmerkelijk genoeg was de situatie twaalf maanden geleden precies andersom: toen was de vraag zo hoog, dat bedrijven moeite hadden eraan te voldoen.

Handelsconflict

Dat de vraag nu uitblijft, komt volgens ING-analist Carsten Brzeski doordat er onzekerheid heerst op de markt. Een oorzaak daarvan is het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Veel Duitse producenten doen zaken met bedrijven in de VS en China. Maar ook andere kwesties spelen een rol: de Brexit, Amerikaanse sancties tegen Rusland en Iran, de hoge staatsschuld van Italië. Brzeski:

„Het sterke punt van Duitsland is normaliter dat het naar zo veel landen exporteert, dat het genoeg handelspartners overhoudt als er ergens een crisis is. Maar nu is er te veel vuur overal.”

Lees ook: De beer van de recessie snuffelt vast wat rond

Brzeski „ziet geen positieve kant” aan de slechte Duitse industriecijfers. Collega-analist Alexander Krüger van Bankhaus Lampe noemt de productiedaling tegen persbureau Reuters „beangstigend”.

Het gevaar bestaat dat de crisis in de industrie de hele Duitse economie mee naar beneden sleurt. Fabrieken die slecht draaien nemen minder diensten af. Personeel in de industriesector geeft, door baanverlies of afnemend vertrouwen, minder geld uit.

Recessie

Of dat zijn weerslag heeft op de Duitse economie in haar geheel, zal volgende week woensdag blijken. Dan worden de groeicijfers over het tweede kwartaal bekendgemaakt. Persbureau Bloomberg verwacht een krimp van 0,1 procent. In het derde kwartaal van vorig jaar kromp de Duitse economie ook al, om in de twee kwartalen daarna enigszins te herstellen.

Analisten betwijfelen of het in het derde kwartaal beter zal gaan. Ze zien de industrie er voorlopig niet bovenop komen. Aanhoudende economische krimp ligt dan op de loer. „We gaan er vanuit”, schrijft Andreas Scheuerle van DekaBank, „dat dit de opmaat is naar een recessie.”