Veertien doden, bijna 150 gewonden bij aanslag Kabul

Een zelfmoordterrorist in een bomauto sloeg toe bij een politiebureau in de Afghaanse hoofdstad. De Talibaan hebben de aanslag opgeëist.

Foto vanuit een bus waarvan de voorruit is beschadigd door de aanslag.
Foto vanuit een bus waarvan de voorruit is beschadigd door de aanslag. Foto Rafiq Maqbul/AP

Bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn woensdagmorgen veertien doden gevallen en 145 mensen gewond geraakt. Dat melden de Afghaanse autoriteiten volgens internationale persbureaus. De Talibaan hebben de aanval opgeëist.

De explosie vond plaats vlak bij een politiebureau in het westen van de stad, midden in de ochtendspits. Een terrorist reed in een bomauto naar een controlepost bij het politiebureau en blies zichzelf daar op. Onder de gewonden zijn volgens de autoriteiten ook vrouwen en kinderen.

Volgens de Talibaan was de aanslag gericht op een rekruteringscentrum voor de Afghaanse veiligheidstroepen. „Een groot aantal militairen en politieagenten is gedood of gewond geraakt”, melden de Talibaan volgens persbureau Reuters.

Lees meer over de onderhandelingen tussen de VS en de Talibaan: Werken aan vrede door aanslagen te plegen

Vele tientallen aanslagen

Aanslagen komen vrijwel dagelijks voor in Afghanistan. Dit jaar zijn er al vele tientallen gepleegd. Een groot deel daarvan was het werk van de Talibaan. De verkiezingen eind september zijn een extra aanleiding voor aanslagplegers om toe te slaan. De hele oorlog in Afghanistan, sinds 2001, heeft aan ruim 60.000 Afghaanse agenten en militairen het leven gekost. Ook tienduizenden burgers zijn omgekomen.

Vredesonderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de Talibaan hebben er de voorbije maanden nog niet voor gezorgd dat het geweld is verminderd. Dat terwijl de Talibaan volgens Reuters deze week nog melding maakten van belangrijke vorderingen in de gesprekken. De jihadisten willen dat alle buitenlandse militairen, circa 20.000 in totaal, het land verlaten. De Amerikanen eisen in ruil daarvoor de garantie dat Afghanistan geen veilige haven voor terroristen wordt.