Wielrennen

Tom Dumoulin, nog altijd geblesseerd, moet ook de Ronde van Spanje overslaan

Tom Dumoulin moet na de Tour de France ook de Ronde van Spanje aan zich voorbij laten gaan. De Limburger liep bij een val in de vierde etappe van de Giro d’Italia een knieblessure op en het herstel duurt langer dan verwacht. Een optreden in het Critérium du Dauphiné werd voortijdig beëindigd, waarna Dumoulin moest afzeggen voor de Tour.

Een woordvoerder van Team Sunweb bevestigt dat Dumoulin op 24 augustus niet zal starten in de Vuelta. „De focus ligt momenteel op volledig herstel en de Vuelta komt daarin te vroeg.”

Dumoulin (28) beleeft een bijzonder ongelukkig jaar. In 2017 won hij de Giro nog, en werd hij wereldkampioen. Vorig jaar werd hij tweede in zowel de Giro als de Tour de France. Dit jaar won hij geen enkele wedstrijd.

In de Giro van dit jaar kwam hij in de de vierde etappe ten val. Hij stapte een dag later nog wel op de fiets maar hield het snel voor gezien, door een pijnlijke knie.

De ernst van de blessure werd vervolgens onderschat. Dumoulin ging naar de Dauphiné om zich in vorm te rijden voor de Tour, maar hij bleek allerminst topfit. Na zes etappes hield hij stapte hij af, waarna er een ‘lichte ingreep’ volgde, waarbij een stukje grind uit zijn linkerknie werd verwijderd.

Meteen daarna zou hij op hoogtestage gaan, maar Dumoulin keerde, op weg naar de Alpen, om. „Het werd een soap”, omschreef hij de wisselende berichten over zijn fitheid. Tijdens de Tour meldde Sunweb dat de blessure ernstiger was dan gedacht. „Met elke week die voorbijgaat, wordt de kans kleiner dat hij in Spanje erbij is. Dat snappen wij ook”, zei ploegarts Anko Boelens toen al.

Of Dumoulin eventueel wel kan deelnemen aan het WK tijdrijden weet de ploeg niet. Het WK is eind september in Engeland. (ANP)