Ook België vervolgt Abdeslam

Aanslagen

De Belgische justitie gaat terreurverdachte Salah Abdeslam vervolgen voor de aanslagen in Brussel in maart 2016. Bij bomaanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem en op het metrostation Maalbeek kwamen toen 35 mensen om het leven. Abdeslam zat ten tijde van de aanslagen zelf al vast voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs, in november 2015, toen onder meer poppodium Bataclan werd getroffen.

Omdat Abdeslam nauwe banden onderhield met een hoofdverdachte van de Brusselse aanslagen, Sofien Ayari, moet hij toch voor de rechter verschijnen, schrijft de Belgische krant De Morgen. Justitie verdenkt hem niet van het plannen van een terreuraanval in de Belgische hoofdstad, maar wel van deelname aan de terreurorganisatie die de aanslagen pleegde.

Op 18 maart 2016 werd Abdeslam opgepakt, vier dagen voordat terroristen de bommen in Brussel tot ontploffing brachten. Justitie vond onvoldoende bewijs om hem voor die aanslagen te vervolgen en dus werd de 29-jarige tot nu toe enkel verdacht van de terreuraanvallen in Parijs. (NRC)