Olietankers

Britten voegen zich bij de VS in de Straat van Hormuz

Het Verenigd Koninkrijk gaat deelnemen aan de Amerikaanse missie om olietankers in de Straat van Hormuz te beschermen. Dat heeft de Britse minister van Defensie Ben Wallace maandag bekendgemaakt. Het lijkt erop dat het land hiermee afziet van de plannen om de commerciële scheepvaart in de regio te beschermen met een Europese coalitie.

Het VK is het eerste land dat zich bij de Amerikanen aansluit. De VS willen dat alle landen die door de Straat van Hormuz varen hun eigen schepen beveiligen. Het Amerikaanse leger zal hierbij ondersteuning bieden. De VS riepen vorige maand verschillende landen, waaronder Nederland, op zich bij de missie aan te sluiten vanwege de toegenomen spanningen tussen Iran en het Westen.

Dominic Raab, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, benadrukt maandag dat de stap niet betekent dat de Britse houding ten opzichte van Iran is veranderd. „We blijven met Iran en onze internationale partners werken aan een manier om de situatie te laten de-escaleren en de nucleaire deal in stand te houden.” Een Britse bron van persbureau Reuters benadrukt dat het VK zich niet aansluit bij de Amerikaanse sancties tegen Iran.

Volgens defensieminister Wallace is het echter van „vitaal belang” dat de olietankers zonder problemen door de Straat van Hormuz kunnen varen. 20 à 30 procent van alle olie die wereldwijd wordt geconsumeerd, passeert de smalle zeestraat. Ook komt eenderde van het vloeibare gas dat de wereld gebruikt langs deze route. De spanningen in de Perzische Golf zijn de afgelopen weken hoog opgelopen. In juni werden er twee tankers in de Straat van Hormuz aangevallen.