Zeer dodelijk ‘auto-ongeluk’ in Caïro was terroristische aanslag

De auto die zondagavond in Caïro ontplofte, was in handen van een terroristische groepering. President Sisi spreekt van een aanslag.

De ontploffing vond plaats nabij het Nationale Kankerinstituut.
De ontploffing vond plaats nabij het Nationale Kankerinstituut. Foto Khaled Desouki/AFP

De auto die zondagavond in Caïro explodeerde, was in handen van een terroristische groepering. Dat heeft het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekendgemaakt. Volgens het ministerie was een lid van de terroristische groepering Hasm met een bomauto onderweg naar „een locatie” om de wagen te gebruiken bij een „terroristische daad”. Vervolgens raakte hij betrokken bij een aanrijding en ontploften de explosieven. Er vielen twintig doden, 47 mensen raakten gewond.

Aanvankelijk werd gedacht dat de auto tot ontploffing kwam als gevolg van de aanrijding zelf, de autoriteiten spraken over een groot auto-ongeluk. Nu spreekt president Abdel Fattah el-Sisi van een „terroristische aanslag”. Op Twitter heeft hij zijn steun betuigd aan de nabestaanden.

De explosie vond plaats nabij het Nationaal Kankerinstituut. Het gebouw raakte zwaar beschadigd en tientallen patiënten moesten geëvacueerd worden. Het instituut staat vlakbij het Tahrirplein, de plek waar in 2011 tijdens de Egyptische Revolutie massale demonstraties plaatsvonden. Het is niet duidelijk waar de chauffeur van de bomauto naartoe onderweg was.

De militante groepering Hasm heeft de afgelopen jaren de verantwoordelijkheid opgeëist voor verschillende aanslagen gericht op de politie, rechters en de autoriteiten in Egypte. Volgens Egypte heeft de groep banden met het verboden Moslimbroederschap.