In dertig seconden was het gebeurd: negen doden

Dayton De tweede dodelijke schietpartij in de VS kwam slechts uren na El Paso. Het motief is nog onduidelijk.

Dayton in de staat Ohio
Dayton in de staat Ohio

Enkele uren na het bloedbad in El Paso kwamen zaterdagnacht bij een schietpartij in de stad Dayton in de Amerikaanse staat Ohio zeker negen mensen om het leven. Bij de aanslag voor deur van een bar, raakten ook 27 mensen gewond.

De schutter is een witte man, inmiddels geïdentificeerd als de 24-jarige Connor Betts. Hij werd doodgeschoten door de politie.

„We hadden agenten in de buurt toen de schietpartij begon. Zij waren in staat om te reageren en er snel een einde aan te maken”, schreef de politie in een verklaring. Dertig seconden nadat de schutter het vuur opende, kon hij worden gedood.

Volgens de politie schoot Betts zo snel en willekeurig om zich heen dat het onwaarschijnlijk is dat hij al zijn slachtoffers bewust uitkoos. Met zijn regen van kogels doodde hij ook zijn jongere zus, die 22 jaar was.

De politie onderzoekt wel of zij mogelijk het doelwit was. Zes van de acht overige dodelijke slachtoffers waren zwarte Amerikanen, maar de politie gaat er niet van uit dat Betts een racistisch motief had.

Het aantal doden had veel hoger kunnen liggen als er niet toevallig een politie-eenheid nabij de bar had gesurveilleerd. Daardoor kon de schutter, zo snel al worden gestopt.

Betts droeg volgens de politie een masker en een kogelwerend vest en stond op het punt het café binnen te lopen waar mensen naar binnen waren gevlucht. Hij gebruikte een aanvalsgeweer met een trommelmagazijn dat ruimte had voor meer dan honderd kogels. Als hij de bar was binnengekomen, waren de gevolgen gevolg „catastrofaal geweest”, aldus de politiechef van Dayton.

Betts was niet eerder met justitie in aanraking gekomen. In zijn auto werd ook een shotgun aangetroffen.