Trumpblog

Trump ontvangt brief van Kim: ‘ontmoeting waarschijnlijk’

Dit Trumpblog is gesloten

Dit blog is gesloten. Lees verder in het blog van week 33.

Trump ontvangt brief van Kim: 'ontmoeting waarschijnlijk'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw een brief van de Noord-Koreaanse leider Kim ontvangen. Volgens Trump gaat het om een „mooie” brief van drie kantjes, meldt persbureau Reuters. Het schrijven werd donderdag aan de Amerikaanse president bezorgd.

Ook zei Trump dat het waarschijnlijk is dat de twee leiders binnenkort weer een ontmoeting zullen hebben. Wat er precies in de brief staat, zei de Amerikaanse president niet. Wel zou Kim hebben geschreven dat hij het niet eens is met de militaire oefeningen uitgevoerd door Zuid-Korea en de Verenigde Staten samen. Pyongyang ziet die oefeningen als bedreigend.

Eind juni spraken de twee elkaar kort tijdens een onverwachte ontmoeting. Recent begon Noord-Korea echter weer met het testen van korteafstandsraketten, waardoor een nieuwe onderhandelingsronde voorlopig van de baan leek. Woensdag zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat hij „optimistisch” was dat onderhandelingen de komende weken weer van start zouden gaan.

Kim en Trump spraken elkaar tot nu toe drie keer, maar kunnen het niet eens worden over de denuclearisering van Noord-Korea. Noord-Korea wil onder meer dat Washington de economische sancties op het land verlicht. Een top tussen de twee leiders in februari mislukte om die redenen dan ook.

Washington beschuldigt China van koersmanipulatie

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft China maandag van valutamanipulatie beticht naar aanleiding van de devaluatie van de Chinese yuan. Maandag liet de Chinese bank de waarde van de munt zakken tot het laagste niveau in tien jaar tijd, waardoor de valuta de symbolische grens van 7 yuan per dollar passeerde. Daardoor worden Chinese producten in het buitenland goedkoper.

Lees ook: De renminbi als Chinees oorlogswapen

De devaluatie levert de Chinezen een oneerlijk marktvoordeel op, schrijft het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het ministerie zal om die reden in gesprek gaan met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Beijing zei de beschuldigingen van Washington dinsdag stellig te verwerpen. Volgens China verstoort de regering-Trump met de aantijgingen „opzettelijk de internationale wereldorde".

China besloot de munt te devalueren als reactie op nieuwe Amerikaanse importtarieven. Maandag kondigde president Donald Trump aan dat er vanaf 1 september heffingen van 10 procent gaan gelden op Chinese goederen. De totale waarde daarvan is 300 miljard dollar. Het gaat om goederen die nog niet eerder zijn belast. Welke goederen dit precies zijn, maakte Trump niet bekend. China schortte daarop de inkoop van Amerikaanse landbouwproducten voorlopig op.

De landen bestoken elkaar al geruime tijd met heffingen. Een overeenkomst had een einde aan de handelsoorlog moeten maken, maar volgens Trump heeft China zich niet aan de gemaakte afspraken gehouden. Washington beticht China er al langer van de munt te manipuleren om de export te stuwen. De belangrijkste Amerikaanse aandelenbeurzen kelderden maandag met de grootste dagverliezen van dit jaar naar aanleiding van de opgelaaide handelsspanningen.

Trump bevriest alle bezittingen van Venezuela in de VS

Donald Trump heeft aangekondigd alle bezittingen van Venezuela in de Verenigde Staten te bevriezen. Dat heeft de president in een decreet aangekondigd. Het embargo is een van de zwaarste economische middelen waarmee de Trump-regering het Zuid-Amerikaanse land kan treffen.

In het decreet schrijft de president dat de sancties noodzakelijk zijn vanwege “de mensenrechtenschendingen van het huidige regime, de willekeurige arrestaties en detenties van Venezolaanse burgers, de inperking van de vrije pers en voortdurende pogingen om interim-president Juan Guaidó van Venezuela en het democratische gekozen Venezolaanse parlement te ondermijnen.”

De Verenigde Staten steunen oppositieleider Juan Guaidó. Met de actie hoopt de Amerikaanse regering de economische druk op de Venezolaans leider Nicolás Maduro te verhogen. In Venezuela is momenteel sprake van een humanitaire crisis, met miljoenen Venezolanen die naar andere Zuid-Amerikaanse landen zijn gevlucht vanwege de mensenrechtenschendingen en de tekorten aan voedsel en medicijnen.

Obama na schietpartijen: verwerp angst- of haatvoedende taal van onze leiders

Oud-president Barack Obama heeft maandagavond indirect behoorlijk uitgehaald naar Donald Trump naar aanleiding van de schietpartijen in El Paso en Dayton. Die bloedbaden kostten het afgelopen weekend aan 31 mensen het leven.

„We zouden duidelijk de taal moeten afwijzen uit de mond van welke van onze leiders dan ook die een klimaat van angst en haat voedt of racistische sentimenten normaliseert”, aldus de oud-president in een verklaring op Twitter. Want zulke taal „ligt aan de basis van slavernij en Jim Crow, de Holocaust, de genocide in Rwanda en etnische zuiveringen in de Balkan”.

Obama benoemt dat, hoewel nog niet alles duidelijk is omtrent de schietpartijen, de schutter in El Paso mogelijk een racistisch motief had en geradicaliseerd was op extremistische websites. Hij roept handhavers en internetplatforms op „tot betere strategieën” te komen om online „haatgroepen” te bestrijden.

Archiefbeeld van Obama. Foto Clemens Bilan/EPA

Strengere wapenwetten

Obama, die zich tijdens zijn presidentschap inzette voor strengere wapenwetgeving, hekelt dat de Amerikaanse bevolking keer op keer wordt verteld dat striktere wapenwetten niets uitmaken. „Bewijs laat zien dat ze sommige moorden kunnen stoppen. Dat ze sommige families kunnen redden van harteleed.”

Het is in de Verenigde Staten ongebruikelijk dat voormalige presidenten het werk van nieuwe leiders bekritiseren en Obama heeft zich vooralsnog veelal gehouden aan die ongeschreven regel. In de maandag geplaatste verklaring noemt hij Trump niet bij naam, maar de kritiek is dun verhuld.

Trump wil samenwerken met sociale media om massamoordenaars op te sporen

Donald Trump wil samenwerken met socialemediabedrijven om „mensen op te sporen voordat ze massamoorden plegen”. Dat heeft hij maandag vanuit het Witte Huis gezegd.

De Amerikaanse president wil dat er meer toezicht komt op „de duisternis” van het internet en sociale media. Volgens Trump doen aanslagplegers hun ideeën op op sociale media, waar haatgedachtes zouden woekeren.

Trump wil bovendien inzetten op een verandering in de psychische hulpverlening, zodat mensen met moordneigingen beter geholpen kunnen worden en, indien nodig, gedwongen behandeld. „Geestelijke ziekte en haat halen de trekker over”, aldus de president. „Niet het geweer zelf."

Gewelddadige games

Daarnaast is volgens Trump „een culturele omslag” nodig. Volgens hem worden schutters onder meer geïnspireerd door gewelddadige videogames. De president zei dat er voor haat geen plek is in de Verenigde Staten. „Onze natie moet racisme, intolerantie en witte suprematie veroordelen.”

Ook wil Trump dat massamoordenaars de doodstraf krijgen. „Dat moet snel worden uitgevoerd. Zulke mensen moeten niet nog jaren in de gevangenis blijven zitten.”

Trump wil wapenchecks koppelen aan immigratiewetgeving na El Paso en Dayton

„We kunnen niet toestaan dat de slachtoffers in El Paso en Dayton voor niets zijn gestorven”, twitterde president Donald Trump maandag in reactie op de schietpartijen in Texas en Ohio. Vervolgens riep hij Democraten en Republikeinen op samen te werken om stevigere controles in te voeren voor vuurwapenkopers, „en deze regelgeving misschien te koppelen aan het hervormen van immigratiewetgeving”. Hoe hij dat wil doen, is niet duidelijk.

Beide vermoedelijke schutters zijn witte mannen die geboren zijn in de Verenigde Staten. De verdachte in El Paso schoot vermoedelijk uit racistische haat en publiceerde voor zijn daad een manifest over de „de hispanic-invasie van Texas”.

In een derde tweet, die Trump enkele minuten na de eerste twee verzond, schreef de Amerikaanse president dat de media grote verantwoordelijkheid dragen. „Fake News heeft veel bijgedragen aan de woede en razernij die jarenlang is opgebouwd.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The Media has a big responsibility to life and safety in our Country. Fake News has contributed greatly to the anger and rage that has built up over many years. News coverage has got to start being fair, balanced and unbiased, or these terrible problems will only get worse!

Politie liet maandag weten dat een racistisch motief bij de schutter van Dayton waarschijnlijk uitgesloten kon worden omdat hij zijn slachtoffers willekeurig koos. Onder hen bevond zich ook zijn zus, onderzocht wordt nog of zij doelwit was.

Lees ook: Schutter Dayton had waarschijnlijk geen racistisch motief