Thuiskok.

Renaissance

Of we ook wat zomerse recepten konden delen, zo kwam het verzoek bij de krant binnen van een lezer. De uitzonderlijke hitte van de afgelopen tijd vroeg om lichte en makkelijke recepten. De temperaturen zijn inmiddels gezakt, maar ik besloot toch om mijn planning om te gooien en alvast af te dalen naar de Mediterrane landen voor wat smakelijke inspiratie.

In Polvo & Pato neemt Jeroen Jansen ons mee op culinaire reis door Portugal. Je kunt niet anders dan verliefd worden op het land, schrijft hij en ik moet hem volmondig gelijk geven. Portugal wordt culinair gezien schromelijk onderschat, maar niet lang meer, gok ik. Vorig jaar pas ging ik voor het eerst naar Lissabon en omgeving, het land stond lang op mijn lijstje, maar wanneer ik moest kiezen verloor het steevast van Azië en andere landen, maar geheel onterecht, zo ontdekte ik al snel.

Niet alleen is Lissabon een prachtige stad met een levenslustige ziel die tegelijk iets weemoedigs uitstraalt, de mensen zijn er sympathiek en je kunt er fantastisch eten. Of het nu bij sterrenchefs als José Avillez en Henrique Sá Pessoa is of in onpretentieuze restaurantjes met de lekkerste sardines met pesto, gegrilde octopus in olijfolie en de heerlijkste confit van eend. O, en de pasteis de nata, natuurlijk. Bij de juiste patissier gehaald, zijn die echt verrukkelijk.

Octopus en eend, je vindt de twee, zo schrijft Jansen, op elk menu in het land en daarom is het boek ook zo genoemd. Polvo & Pato is meer een culinair reisboek met recepten dan een traditioneel kookboek. Jansen deelt restauranttips, beschrijft gerechten en laat chefs aan het woord over hun keuken en de Portugese renaissance. We zouden het bijna vergeten, maar tien jaar geleden worstelde het land nog met een grote crisis, maar inmiddels lijkt die verslagen en regeert de levenslust en een nieuw culinair elan met veel meer zelfvertrouwen en liefde voor de eigen cultuur en gerechten.

Terwijl ik het boek las, voelde ik het gemis groter worden. Ik wilde al terug naar Portugal, maar nu helemaal. De foto’s in het boek ademen de zomer uit. Foodies en reislustigen zullen veel plezier aan dit boek beleven. En u ook. Ik heb vier supermakkelijke en snelle gerechten uitgekozen die ideaal zijn voor warme dagen vol loom geluk.