Schutter Dayton had waarschijnlijk geen racistisch motief

De slachtoffers van de schietpartij in Dayton lijken willekeurig gekozen te zijn. De aanslag in El Paso eerder op de dag was specifiek op latino’s gericht.

In Dayton gingen mensen zondag de straat op om de negen slachtoffers van de schietpartij zaterdagnacht te herdenken.
In Dayton gingen mensen zondag de straat op om de negen slachtoffers van de schietpartij zaterdagnacht te herdenken. Foto David Kohl/EPA

De 24-jarige Connor Betts, die in de nacht van zaterdag op zondag in de stad Dayton, Ohio zeker negen mensen doodde, droeg 250 kogels bij zich. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Ter plaatse zijn 41 hulzen gevonden.

Volgens de politie was de schietpartij niet racistisch gemotiveerd, maar wat het motief van de schutter wél was, is onduidelijk. Betts schoot naast acht ogenschijnlijke onbekenden ook zijn zus dood. Het is nog niet duidelijk of hij dit expres deed. De schietpartij in Dayton vond enkele uren na het bloedbad in de Texaanse grensstad El Paso plaats.

Dertig seconden

Betts is niet eerder met justitie in aanraking gekomen, liet de politie zondag al weten. Hij droeg een masker en beschermende kleding op het moment dat hij het vuur opende. Binnen dertig seconden schoot hij negen mensen dood. 32 anderen raakten gewond, veertien van hen zijn geraakt door een kogel.

De politie was in de buurt en kon snel optreden. Na een halve minuut werd Betts door de politie doodgeschoten. Hij stond op dat moment op het punt een café binnen te lopen waar mensen zich schuilhielden. Als hij wel het café was binnengekomen, was het gevolg „catastrofaal geweest„”, aldus de politiechef van Dayton.

Lees ook: Boos op iedereen, maar vooral bang van migranten

Schietpartij El Paso

Zaterdag schoot in de Texaanse grensstad El Paso een 21-jarige witte man 22 mensen dood. De autoriteiten behandelen de schietpartij als binnenlands terrorisme omdat de vermoedelijke schutter hoogstwaarschijnlijk een racistisch motief had. Het dodental stond tot maandag op twintig, maar twee slachtoffers zijn maandag bezweken aan hun verwondingen.

Vlak voor de schietpartij publiceerde schutter Patrick Crusius een 2.356 woorden tellend manifest waarin hij in de eerste zin steun betuigt aan de ‘Christchurch-schutter’. In de Nieuw-Zeelandse stad schoot een Australische man in maart 51 moskeegangers dood. Ook hij publiceerde voorafgaand aan het bloedbad een racistisch haatmanifest.

In een reactie op de beide schietpartijen heeft president Donald Trump maandag getweet „we kunnen niet toestaan dat de slachtoffers in El Paso en Dayton voor niets zijn gestorven.” Vervolgens riep hij Democraten en Republikeinen op samen te werken om stevigere controles in te voeren voor vuurwapenkopers, „en deze regelgeving misschien te koppelen aan het hervormen van immigratiewetgeving”. Beide vermoedelijke schutters zijn witte mannen die geboren zijn in de Verenigde Staten.