Scheepswerf die Titanic bouwde bijna failliet

Scheepswerf Harland and Wolff bouwde de Titanic en was de meest vooruitstrevende werf van de wereld. Nu staat het bedrijf op het punt om failliet te gaan.

De Titanic werd gebouwd in de Noord-Ierse scheepswerf Harland & Wolff. De foto dateert uit 1911, een jaar voordat het schip zonk.
De Titanic werd gebouwd in de Noord-Ierse scheepswerf Harland & Wolff. De foto dateert uit 1911, een jaar voordat het schip zonk. Foto Bloomberg

De Noord-Ierse scheepswerf Harland and Wolff, waar de Titanic begin vorige eeuw werd gebouwd, staat op het punt om failliet te gaan. De werf heeft zijn werkzaamheden gestaakt en is door het Noorse moederbedrijf Dolphin Drilling te koop gezet. Dat heeft Harland and Wolff maandag naar buiten gebracht, aldus persbureau Reuters. Het moederbedrijf vroeg in juni al uitstel van betaling aan.

Alle honderddertig medewerkers zijn boventallig verklaard, schrijft de Britse krant The Guardian. De werknemers voerden al ruim een week actie tegen het verwachte faillissement. Zo stuurden ze een brief naar de Britse premier Boris Johnson met het verzoek het bedrijf te nationaliseren. Johnson liet weten hier geen interesse in te hebben.

Lees ook: Er was niets mis met de Titanic

Financiële problemen

Het gaat al jaren financieel slecht met de werf uit Belfast. Tijdens de hoogtijdagen in de Tweede Wereldoorlog werkten ruim 30.000 mensen op de werf. Sinds de jaren vijftig heeft de hele scheepsbouw het moeilijk. De sector is inmiddels nagenoeg verdwenen uit Noord-Ierland. In 2003 werd het laatste schip op de werf gebouwd. Sindsdien legde het bedrijf zich vooral toe op de productie van windmolens en het repareren van schepen en olieplatformen.

Harland and Wolff kreeg in 1909 van de Britse rederij White Star opdracht tot de bouw van de Titanic. Belfast was een snelgroeiende industrie- en havenstad en Harland en Wolff was de grootste en meest vooruitstrevende scheepswerf ter wereld. Om de Titanic te kunnen bouwen, werden er torenhoge kranen neergezet en een droogdok gebouwd. Van de 11.000 werknemers bouwden 4.500 mensen aan het nieuwe schip. Precies op de plek waar de Titanic werd gebouwd staat sinds 2012 het Titanic Museum. De grote, gele kranen torenen nog steeds boven de Noord-Ierse stad uit en staan symbool voor de industrialisering van Belfast.