Kantoor in Amsterdam, beursnotering in Londen

Deze rubriek belicht iedere maandag ontwikkelingen op de beurs. Deze keer: Takeaway.com

Wie in 2020 op het hoofdkantoor bij Just Eat Takeaway.com een pizzaatje wil laten bezorgen, moet een Amsterdamse pizzakoerier inschakelen. Maar ben je aandeelhouder van het nog te vormen fusiebedrijf, dan druk je de koers voortaan uit in Britse pence in plaats van in euro’s.

Na RELX, Shell en Unilever is er namelijk een nieuw Brits-Nederlands beursgenoteerd bedrijf in de maak: vorige week maakte het Nederlandse Takeaway.com – hier opererend als Thuisbezorgd.nl – bekend dat het een principeakkoord heeft gesloten met het in Londen gevestigde Just Eat. Als de aandeelhouders ermee instemmen, volgt uiterlijk 24 augustus een bod op Just Eat.

Maaltijdbezorger Takeaway groeit snel. In de relatief jonge markt werd Takeaway in rap tempo marktleider in onder meer Duitsland, Oostenrijk en België. In Nederland is Thuisbezorgd eveneens de grootste – de oranje rugzakken zijn vooral in steden niet weg te denken. Het nieuwe fusiebedrijf behoort op zijn markt straks tot de grootste wereldwijd: zo'n 40 miljoen klanten in twintig landen.

Wat opvalt in het principeakkoord is dat het nieuwe fusiebedrijf een beursnotering in Londen krijgt, en dat de notering van Takeaway aan de Amsterdamse beurs verdwijnt. Als de fusie doorgaat, ontstaat zo een internationale maaltijdbezorger die juridisch en fiscaal in Nederland is gevestigd, maar zijn beursnotering daarbuiten heeft. Takeaway-chef Jitse Groen gaat ook het nieuwe bedrijf leiden. Was de Londense beursnotering een middel om de Britten tegemoet te komen?

Koen Bender van vermogensbeheerder Mercurius denkt van wel. „Het is geven en nemen; de ceo en het hoofdkantoor gaan immers naar Nederland. Dan krijgen de Britten de notering.” Een woordvoerder van Takeaway wil dat niet met zoveel woorden bevestigen, en benadrukt dat het voor Takeaway echt een fusie is. „Je moet zorgen dat het voor beide kanten aantrekkelijk is.”

Het komt vaker voor dat de beursnotering deel uitmaakt van de onderhandelingen, zegt Luc Renneboog, hoogleraar corporate finance aan de Universiteit Tilburg. „Bij een fusie kunnen twee beursgenoteerde bedrijven ervoor kiezen één van de noteringen op te geven. Dat scheelt administratieve kosten, want waarom zou je geld uitgeven aan twee noteringen?”

Toch lijkt het Renneboog in dit geval eerder een geruststellend gebaar naar de aandeelhouders aan de Britse kant van Het Kanaal. „Met een FTSE-notering stel je Angelsaksische beleggers gerust. Zij zijn vertrouwd met de Londense beurs, waar de Engelse wetgeving met een vrij strenge meldingsplicht geldt”, aldus Renneboog.

Overigens kan een FTSE-notering best voordelig uitpakken. De Londense beurs staat te boek als internationaler en kapitaalkrachtiger dan die in Amsterdam. Daarnaast hebben grote Britse pensioenfondsen, die in sommige gevallen een vast percentage in Britse aandelen moeten beleggen, zo toegang tot de gefuseerde maaltijdbezorger. Het nieuwe Just Eat Takeaway.com blijft bovendien met een groot deel van de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, waar ook een relatief groot deel van de omzet vandaan komt.

En de chauvinistische belegger op het Beursplein 5? Die heeft het nakijken: Takeaway verdwijnt naar alle waarschijnlijkheid uit de AEX-index, waar het deze zomer nog in debuteerde. Huidige aandeelhouders hebben vanaf dat moment een Brits aandeel in hun portefeuille, met alle onzekerheid van de aanstaande Brexit. Wat dat betreft verwacht Koen Bender niet al te veel verrassingen: „Daar heeft de markt inmiddels wel op ingespeeld, denk ik.”