Fotograaf onbekend, copyright ARLPI

Het alledaagse leven van een rebel

Het Verzetsleger van de Heer, oftewel The Lord’s Resistance Army (LRA) is een rebellengroep die in en rond Oeganda opereert, kindsoldaten inzet, en ontvoeringen en gruweldaden uitvoert. De groep is opgericht door leider Joseph Kony, in de jaren tachtig, die er een eigen idee van het christendom op nahoudt, en jongetjes laat vechten en meisjes als seksslaven inzet. De groep zorgt nog steeds voor onrust in de regio, maar er is weinig bekend van wat zich binnen de rebellengroep afspeelt. Nu er onlangs foto’s gevonden zijn die generaals van de LRA zelf gemaakt hebben, heeft het Antwerpse fotomuseum FOMU de tentoonstelling 'Rebel Lives' gemaakt. Samen met Kristof Titeca, een Belgisch expert op het gebied van conflictstudies, worden zo de beelden in context gezet. En er is een boek, 'Rebel Lives. Photographs from inside the Lord's Resistance Army', uitgebracht bij de expositie, die tot 6 oktober 2019 loopt.

De LRA als’normale’ familie

Deze foto’s passen in de algemene traditie van portretfotografie in Oeganda, waarbij families zich in fotostudio’s of in hun dorp laten vastleggen. Het Verzetsleger wilde hiermee uitdragen dat zij niet veel verschilden van ‘gewone’ families. De foto’s zijn gemaakt in geïmproviseerde studio’s, of tonen de rebellen in hun zondagse kleding.

Fotograaf onbekend, © ARLPI

Fotograaf onbekend, © ARLPI

Foto Billie O’Kandemeiri

Vechten en stoer overkomen

De foto’s van het Verzetsleger lopen over van mannelijkheid en militarisme. Zelfs de jongste telgen blikken stoer in de camera. Wapens, dreadlocks en camouflagekleding benadrukken hun masculiniteit. Hollywoodfilms als Rambo, maar ook portretten van Amerikaanse rappers, dienen daarbij vaak tot inspiratie.

Fotograaf onbekend, © ARLPI

Fotograaf onbekend, © ARLPI

Fotograaf onbekend, © ARLPI

Learning to Fight and Look Tough

Fotograaf onbekend, © ARLPI

Het dagelijkse leven

Het Verzetsleger moordde, verkrachtte en martelde. Toch herinneren veel rebellen niet alleen het geweld, maar denken ze met zekere melancholie terug aan de vriendschappen binnen de groep, en de spirituele momenten die ze deelden. Deze foto’s tonen die tweeslachtigheid: ze verhalen over het dagelijkse leven, over liefde en kameraadschap.

Fotograaf onbekend, © ARLPI

Fotograaf onbekend, © ARLPI

Fotograaf onbekend, © ARLPI

Foto Billie O’Kandemeiri