Brieven

Goede politieke strategie: omarm je tegenstander – ook Trump

Het is jammer dat Trump-critici zich telkens uit hun tent laten lokken. Ook The Baltimore Sun sloot haar commentaar, overgenomen in NRC, (Beter een paar ratten hebben dan er een zijn, 30/7) af met een spot-aanval. Kijk als voorbeeld naar Turkije waar een soortgelijke demagoog het hele land gijzelde met zijn uitspraken en zijn leugens. Daar is nagedacht: hoe gaan we de strijd aan zonder dat het in ons eigen gezicht ontploft? Ekrem Imamoglu, de onlangs verkozen burgermeester uit de oppositie in Istanbul, verkondigde de boodschap van liefde tegenover de boodschap van haat. Maar nog veel belangrijker: hij overtuigde zijn tegenstanders dat ze altijd welkom waren ongeacht op wie ze zouden stemmen, dat hij hun angsten zou wegnemen door naar ze te luisteren en met hen in dialoog te gaan. Want daar ligt de kans voor de Democraten bij de Republikeinse kiezers, die balen van Trump, maar die nog banger zijn voor het alternatief. Liefde, humor, eerlijkheid en duidelijkheid zijn de wapens tegen demagogen die haat en angst zaaien. Mijn moeder zaliger zou zeggen: prijs die man de hemel in.