Boerkaverbod

Nijmegen biedt nikabdraagster excuses aan na wegsturen

De gemeente Nijmegen heeft zondagavond excuses aangeboden aan een vrouw die een buitenspeeltuin in de stad werd uitgestuurd omdat ze een nikab droeg. Speeltuinmedewerkers dachten dat ze de vrouw vanwege het boerkaverbod moesten wegsturen. Zij hadden klachten van een andere bezoeker ontvangen. Later, na overleg met de politie, bleek dat het verbod niet voor speeltuinen geldt.

Het is een van de eerste incidenten gerelateerd aan het boerkaverbod, dat vorige week in werking trad. Mensen mogen in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en overheidsgebouwen geen gezichtsbedekkende kleding dragen.

„Hoewel de speeltuin van de gemeente is, ziet de wet het niet als overheidsgebouw. Zo is het misverstand ontstaan”, zegt een gemeentewoordvoerder. „Dit had niet gemogen.” De vrouw kreeg, naast excuses, een vrijkaartje voor de speeltuin (ter waarde van 4,85 euro).

Dit is ook allemaal nieuw voor ons”, zegt de gemeentewoordvoerder. „Het schrijven van instructies over hoe om te gaan met het boerkaverbond, stond pas voor volgende week op de planning.”

De nikabdraagster, die anoniem wil blijven, noemt de ontstane ophef overweldigend. „Ik kwam hier gewoon voor een dagje speeltuin. Het is ontzettend naar wat er gebeurd is. Maar ja, live and let live, zo sta ik in het leven.”