20 jaar cel voor man die bompakketjes stuurde naar CNN en Obama

Cesar Sayoc, die vorig jaar bompakketjes verstuurde naar onder anderen Barack Obama en Hillary Clinton, is veroordeeld tot twintig jaar cel.

De auto van Sayoc.
De auto van Sayoc. Foto Carline Jean/AP

De man die vorig jaar bompakketjes verstuurde naar onder meer oud-president Barack Obama en nieuwszender CNN, moet twintig jaar de cel in. Dat heeft de rechter maandag bepaald, meldt persbureau Reuters. De 57-jarige Cesar Sayoc heeft bekend zestien pakketten te hebben gestuurd naar prominente Democraten. Ook mensen en organisaties die kritiek hebben geuit op president Donald Trump waren zijn doelwit.

Volgens de Amerikaanse justitie heeft Sayoc een „twee weken durende terroristische aanslag” uitgevoerd. Ook zouden zijn ideologieën „ingegeven zijn door haat”. De openbaar aanklager had een levenslange celstraf geëist omdat Sayoc een te groot gevaar voor de samenleving zou vormen.

Sayoc heeft excuses aangeboden aan zijn slachtoffers. Hij stelde dat het nooit de intentie was dat de pakketjes daadwerkelijk zouden ontploffen. De pakketten waren gericht aan onder anderen Hillary Clinton, Joe Biden, Barack Obama, Robert de Niro en verschillende Democratische politici die momenteel in het Congres zetelen.

Sayoc, een amateur bodybuilder, is een overtuigde aanhanger van president Trump. Hij stuurde de pakketjes aan personen die volgens hem de „vijanden” van de president zijn. Volgens de FBI waren de bommen gemaakt met onder andere poeder uit vuurwerk, glasscherven en chemicaliën die in zwembaden worden gebruikt.