14 jaar cel en tbs om doden Roemeense vrouw

De rechter heeft Sjonny W. vrijgesproken van de andere twee aanklachten. Hij werd verdacht van het vermoorden van nog twee vrouwen.

Een politiebusje komt aan bij de rechtbank voorafgaand aan de behandeling van de zaak tegen Sjonny W.
Een politiebusje komt aan bij de rechtbank voorafgaand aan de behandeling van de zaak tegen Sjonny W. Foto Koen van Weel/ANP

De rechter heeft maandag Sjonny W. veroordeeld tot veertien jaar en vijf maanden gevangenisstraf voor het doden van Mirela Mos en het verbergen van haar lichaam in 2004. Ook kreeg hij tbs met dwangverpleging opgelegd. Van de twee andere aanklachten, betrokkenheid bij de dood van Sabrina Oosterbeek en Monique Roossien, is W. vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie had de maximale straf van twintig jaar en dwangverpleging geëist tegen W. De officieren van justitie noemden zijn werkwijze „mensonterend”. Drie „kwetsbare jonge vrouwen” zou hij als „oud vuil hebben gedumpt”, aldus justitie.

Vrouw in vuilniszakken

De 46-jarige Amsterdammer heeft in 2004 de Roemeense Mos (30) om het leven gebracht. Mos werkte toen als prostituee in Amsterdam en ze bracht de nacht voor haar dood door met W. Ze werd in delen, verdeeld over vijf vuilniszakken teruggevonden in Amsterdam-Zuidoost. Het belangrijkste bewijs tegen W. bestond uit DNA-sporen op de vuilniszakken.

Gedurende het proces heeft W. alle betrokkenheid bij de drie zaken ontkend. Uit onderzoek en getuigenverklaringen is gebleken dat W. een persoonlijkheidsstoornis heeft en erg agressief kan worden wanneer hij cocaïne en alcohol gebruikt. De rechtbank oordeelde dat de kans groot is dat de man na zijn gevangenisstraf opnieuw de fout in gaat. Om deze reden werd hem ook tbs met dwangverpleging opgelegd.

Te weinig bewijs

Justitie wilde dat W. ook verantwoordelijk zou worden gehouden voor de dood van de sinds 2017 vermiste Sabrina Oosterbeek (30) en Monique Roossien (26) in 2003. De rechtbank oordeelt nu dat het OM te weinig bewijs heeft geleverd voor deze twee zaken. Het is volgens de rechter niet aantoonbaar dat Roossien voor haar overlijden contact had met W.

Wat betreft de dertigjarige Oosterbeek heeft W. wel toegegeven dat hij de nacht voor haar vermissing met haar doorbracht, seks met haar had en samen drugs gebruikte. Ook heeft hij vreemd gedrag vertoond in de dagen na haar dood, zoals het zonder slot op straat zetten van haar fiets. Deze feiten waren echter niet genoeg om hem voor doodslag te veroordelen.